10 Kasım LPG KABLO

Dizel Aracı Soğuk Havalarda Çalıştırma

'Teknik Sorunlar ve Çözümleri' forumunda emreberkay tarafından 2 Ocak 2016 tarihinde açılan konu

  1. emreberkay

    emreberkay Sürücü

    Katılım:
    4 Nisan 2014
    Mesaj:
    88
    Alınan Beğeniler:
    24
    Şehir:
    Ankara, TR
    Gerçek Ad-Soyad:
    Emre Berkay
    Araç Modeli:
    Cee'd Concept+ CRDI
    Merhabalar.
    2012 model dizel Cee'd sahibiyim. Ankara'da son 1 haftadır havalar oldukça soğuk ancak bugün itibariyle hava -10 dereceye kadar düşmüş gece daha da soğuk hatta. Sabahleyin aracımı çalıştırmak için büyük çaba sarfettim. Kızdırma bujilerinin ısınması bile uzun sürdü bir de üstüne 5 saniye daha ben bekledim öyle çevirdim kontak anahtarını ama araç bayağı bir zorlandı ama çalışmadı. Acelem olduğu için bir kaç kez daha denedim ve 4. denemede çalıştırdım ama çalışan araç bi'kaç saniye sonra stop etti. Tekrar çalıştırdım normalde 1000rpm altında olan rölanti devri 1500rpm dolaylarında geziyordu.

    Kendim ve soğuk memleketlerde yaşayan arkadaşlar için sorularım şunlar;
    1) Soğuk havada aracı çalıştırmak için neler yapmalıyız?
    2) Soğuktan çalışmakta güçlük çeken aracı zorlamak zararlı mıdır?
    3) Araç çalıştıktan sonra rölanti devrinin yükselmesi normal midir?
    4) Araç çalışınca rölantide beklememiz gerekir mi? Bekleme esnasında gaz vermek doğru mu?
     
  2. cagriylmz

    cagriylmz Acemi Sürücü

    Katılım:
    26 Eylül 2015
    Mesaj:
    24
    Alınan Beğeniler:
    22
    Şehir:
    yalova
    Gerçek Ad-Soyad:
    çağrı yılmaz
    Araç Modeli:
    2009
    4- gaz vermenin doğru olmadığını ustadan duymuştum.
    3- kia sorento araç var bende de aynı durumu yaşadım dün, yalovadayım -4 dolaylarındayken hava motoru yeni çalıştırdığımda rölanti devri 1300 rpm civarındaydı.
    2- zararlı gibi gözükmekte
     
  3. ATES78

    ATES78 Sürücü

    Katılım:
    17 Mayıs 2015
    Mesaj:
    126
    Alınan Beğeniler:
    39
    Şehir:
    karabük
    Gerçek Ad-Soyad:
    ATEŞ
    Araç Modeli:
    2006
    Arkadasim bende dun zonguldakta idim arac kardan kaybolmus durumda idi hava -5 lerde idi araca uzaktan calistirma taktirdim cok sukur tek basista calisti ben aracimi kullanmadan 5 dk once calistirir kendini isitmasi ve yaglamasi icin zaman tanirim istop ederkende turbo korumasi icin 1 dk kadar rolentide bekletip oyle istop ederim
     
  4. AŞKINRANCE

    AŞKINRANCE Usta Sürücü

    Katılım:
    23 Ekim 2014
    Mesaj:
    907
    Alınan Beğeniler:
    500
    Şehir:
    İstanbul
    Gerçek Ad-Soyad:
    AŞKIN Bey
    Araç Modeli:
    RANGE ROVER 3.0 TD6 VOGUE
    Merhaba
    ilave olarak Bir iki hatırlatrmada ben yazayım:)

    kontağı çevirdiniz marş konumunda kızdırma bujisi ısıtma işareti gözterge panelinde yandı yaklaşık 3-5 saniye içinde söner söndüğü an marşa basmanız gerekli. Eğer kızdırma ışığı söndükten 2 veya daha uzun bir süre sonra marşa basarsanız kızdırma bujilerinden tam verim alamazsınız . Bu durumda kontağı kapatıp 10-15 saniye bekleyip yeniden denemeniz gerekli.
    Hava çok soğuk olsun veya olmasın özellikle turbosu olan araçlarda sabah-akşam ilk çalıştırmada bende mutlaka birkaç dakika motorun ısınmasını beklerim.
    Yine manuel vites kullananlar için araç boşta ve marşa basarken debriyaja basılı tutup marş yapmak aracın daha kolay çalışmasını sağlıyacaktır.
     
  5. heh

    heh Yönetici Yönetici

    Katılım:
    5 Mayıs 2011
    Mesaj:
    33.830
    Alınan Beğeniler:
    9.420
    Şehir:
    Kocaeli
    Gerçek Ad-Soyad:
    Hakan Y.
    Araç Modeli:
    Eski Ceratocu
    Merhaba.Aracın özellikle kışın rahat çalışması için kışlık bakım ve kontrollerin(antifriz,kaliteli yakıt[bp,shell,opet,total vb. firmalardan ve temiz yakıt sattığına güvendiğimiz ya da her zaman yakıt aldığımız yerlerden alınan yakıt]-fuel save vb. yakıtların kükürt oranı yüksek,setan oranı düşüktür.Bu yakıtların tutuşma/parlama sıcaklığı yüksektir.O yüzden zor yanarlar.-kaliteli yağ,bakım zamanının geçmemiş olması,yakıt ve özellikle de hava filtresinin kirli olmaması), yeterli seviyede olması ya da yapılması ve akü şarj seviyesinin iyi durumda olması aracın kolay çalışmasına yardımcı olur.

    Bununla birlikte tüm bu kışlık bakımlı araç şartlarının yerine getirildiği kabul edildiğinde, araç her şeye rağmen zor çalışıyorsa ve bu zor çalışma çok soğuk havadan kaynaklanmıyorsa;

    -Turbonun durumu; emme,basma devrelerinde çatlak ve delik olmaması,yatakların iyi durumda olması,aktuatör ve selenoidin durumu,selenoid-aktuatör ile slenoid vakum pompası arası devrede kaçak olmaması,

    -Maf,map,rail sensörlerinin temizliği,

    -Isıtma bujilerinin tamamının sağlam olması[Bu husus kışın geç çalışmada en önemli husustur.] (Kontrol edilmesi ile ilgili forum içerisinde konular mevcut.)

    -Yakıt filtresinde bulunan hiterin(Isıtıcının) sağlam olması,

    -Marş motorunun durumu,

    -Egzost devresi ve (varsa) DPF nin tıkalı olmaması

    çok önemlidir.Bunlardan birinin arızalı olması ya da kifayetli çalışmaması aracın geç çalışmasına neden olur.Ama çok soğuk havalarda aracın geç çalışmasına en büyük etken ısıtma bujileri ve yakıt ısıtıcısıdır.Gerekirse 2 kez yarım kontak yapıp ısıtma bujileri ile yanma odasını 2 kez ısıtmak daha iyi sonuç verir.Isıtma lambası söner sönmez motoru start etmek ise yine faydalıdır.

    Üst paragrafta yazdıklarım 1. soru hakkında benim tavsiyelerimdir.

    2) Soğukta çalışmakta geciken aracı zorlamak, çalışmakta sıkıntı yaşanan her cihaz gibi tabi ki uzun vadede zararlıdır.Ne olursa olsun çalıştırılacak ve kullanılacaksa ben e olsam zorlarım.Yapılacak bir şey yok.Ancak daha sonra yukarıda yazdığım maddelerdeki kontrolleri yapmak ve geç çalışmanın sebebini bulmak lazım.(Yine belirtmek isterimki ısıtma bujileri ve yakıt filtre ısıtıcısı arızalı yada kısmen çalışıyor olmamalıdır.Kirli hava ve yakıt filtresi hava ve yakıt akışını azalttığından tamamlayıcı unsur olarak kontrol edilmelidir.)

    3)Araç çalıştıktan sonra rolanti devrinin yükselmesi normal bir durum değildir.Ya araç (Bu özellik araçta varsa) Dpf,yakıt ve ya hava filtresi tıkalı olduğu için motoru çalışır durumda tutmak adına devri yüksek çalışıyordur,DPF yi temizlemeye çalışıyordur, ya da bir arıza durumu kuvvetle muhtemel de sensör problemi yaşıyordur.Kontrol ettirmek lazım.Ama önce 1. sorunun tavsiyelerine bakmak lazım.

    4)Yaz ve ya kış motor devri ne olursa olsun(Çok düşük,sarsıntı/titreşimli ve ya çok yüksek devir hariç) aracın rolantide çalışmasına müsaade etmek gerekir.Turbonun ömrünü kısaltmamak adına gaza basmadan kışın en az 2 dk,yazın 1 dk beklemek gerekir.

    Isıtma bujileri ile yakıt hiterini kontrol ettirdikten sonra diğer hususları kontrol ettirmenizi tavsiye ederim.
     
    Mahir bunu beğendi.
  6. Armyy

    Armyy Sürücü

    Katılım:
    18 Aralık 2014
    Mesaj:
    200
    Alınan Beğeniler:
    66
    Şehir:
    istanbul
    Gerçek Ad-Soyad:
    armağan baltacı
    Araç Modeli:
    kia rio 1.4 crdi fancy
    merhaba,

    havaların soğumasıyla beraber aracım sabahları 3-4 kez denedikten sonra marş almaya başladı. akü ölçümünde sorun yok. kızdırma bujilerinde mi problem olabilir?
     
  7. Kia Rio 2006

    Kia Rio 2006 Sürücü

    Katılım:
    17 Eylül 2017
    Mesaj:
    126
    Alınan Beğeniler:
    23
    Şehir:
    İstanbul
    Gerçek Ad-Soyad:
    Ahmet ali
    Araç Modeli:
    Kia Rio 2006
    Kialarda kızdırma bujisi motorun arka kısmında tek soket ile birbirnine paralel bağlı bujiye giden soketi sol arka kısmında görürsünüz. sokete çıkartıp akünün +degdirin bir kablo yardımı ile degdirince ateşleme yapıyorsa sağlamdır yoksa bozuktur bir arkadaşımın venga sı sabahları geç çalışma ve ilk çalıştırmada mavi duman ve koku sorunu vardi kontrol ettik bujiler bozuk çıktı

    VIA_P2 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
  8. Armyy

    Armyy Sürücü

    Katılım:
    18 Aralık 2014
    Mesaj:
    200
    Alınan Beğeniler:
    66
    Şehir:
    istanbul
    Gerçek Ad-Soyad:
    armağan baltacı
    Araç Modeli:
    kia rio 1.4 crdi fancy
    merhaba,

    bugün kartal durak oto ile görüştüm. bana yağ seviyesinde yükselme olup olmadığını sordular. şayet yüksek çıkarsa devirli kullanımla düzelebileceğini, kızdırma bujilerini sökerken kablo kopma riski olduğunu ve şans işi olduğunu, eğer koparsa motoru komple indirmek gerektiğini söylediler. ben de buji değiştirme işinden korktum açıkçası. bugün yağ seviyemi kontrol edeceğim. buji değişimi riskli mi gerçekten?
     
  9. Kia Rio 2006

    Kia Rio 2006 Sürücü

    Katılım:
    17 Eylül 2017
    Mesaj:
    126
    Alınan Beğeniler:
    23
    Şehir:
    İstanbul
    Gerçek Ad-Soyad:
    Ahmet ali
    Araç Modeli:
    Kia Rio 2006
    Yok kardeşim iyi bir ustaya git zaten usta kirilacagini anlarsa sökmez ama önce kızdırma bujisini kontrol ettir gene hala geç çalışırsa pompaya bağlı bir sensör var onu degistir

    VIA_P2 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     

Bu Sayfayı Paylaş