10 Kasım LPG KABLO

2014 ix35 Elite Otomatik Testimiz

'Diğer Markalar' forumunda Tülin tarafından 30 Aralık 2013 tarihinde açılan konu

  1. Tülin

    Tülin Yönetici Yönetici

    Katılım:
    5 Eylül 2010
    Mesaj:
    1.136
    Alınan Beğeniler:
    45
    Şehir:
    İstanbul
    [​IMG]


    Bayan bakış açısıyla (Test eden Tülin) :

    ix35 her zaman aklımın bir köşesinde olan ve denemeyi en çok istediğim araçlardan birisiydi ve bu hafta sonu Hyundai Assan'dan test sürüşü için aracı aldık. Serdar teknik bilgileri paylaşacak zaten. Bende kendi bakış açıma göre paylaşıyorum.

    Uzaktan arabaya ilk bakışta; son zamanlarda benim favori rengim ve görsel olarak birleşince bence kusursuz denebilecek kadar mükemmel. Anahtarları cebinizden çıkarmadan araca yakın durduğunuzda kapı kolunun üzerindeki düğmeye basarak araca binmenin keyfine de diyecek yok. Led'li gündüz farları, jantlar hepsi estetik bir uyum içerisinde.

    Arabanın içine oturduğunuz andan itibaren kendinizi özel hissediyorsunuz. ix35 acil durum harici anahtara ihtiyaç olmadan kullanılıyor. Motor bir düğme ile çalışmaya başlıyor. Özellikle bayanlar için anahtar olayı çok güzel düşünülmüş. 2 saat çantanın içinde aramaya gerek kalmadan kapıların açılıp motorun çalışması çok büyük bir avantaj. İçeride donanım olarak her şey otomatik zaten.

    Koltuklar deri olmasına rağmen çok rahat ve kayma yapmıyor. Cam tavan ve sunroof sayesinde aracın içi o kadar ferah ve aydınlık ki insana enerji veriyor. Ön ve arka olmak üzere koltuk ısıtmalarının olması çok iyi. Genelde ön kısma daha fazla ayrıcalık yapılırken bu araçta arkadaki yolcularında rahatı ve konforu düşünülmüş. Bagaj kısmına gelince oldukça geniş bir bagaja sahip.

    Araca oturduktan ve emniyet kemerini taktıktan sonra, start-stop düğmesine basarak o keyifli yolculuğa başlıyorsunuz. 50 km ile gitmem gereken yolda 90 km hıza kadar farkında olmadan çıktığım için Serdar’ın uyarısı ile hızımı düşürmek zorunda kaldım ama suç benim değil aracın bana bunu hissettirmemesiydi. Eski bir aracın 40-50 km ile gitmesi ile aynı gibiydi. Yokuş yukarı çıkarken ise manuel moda aldığınızda isteğiniz haricinde vites değiştirmediği için yığılmadan sürebiliyorsunuz.

    Ön park uyarı sistemi ve geri giderken de dikiz aynasında geri görüş kamerası mevcut. Görüntü yüksek parlaklık ve kalitede. En can alıcı noktalardan biride otomatik park özelliği olması. Geriye bir tek kendi kendine yolda gitmesi kalmış. İleri ki yıllarda Hyundai bunu da yaparsa hiç şaşırmam. Yakıt tüketimi biraz fazla olsa da, böyle bir araca sahip olunacaksa o kadarı da olsun.

    Sonuç olarak; dağda, çamurda gezeceğiniz bir jeep kullanmayacaksanız kesinlikle ix35 almanızı öneririm.

    [​IMG]

    Erkek bakış açısıyla (Test eden Serdar) :

    2010 yılında satışa sunulan otomatik vitesli ix35 sadece 2.0 CRDI motor seçeneği ile ülkemize geliyordu, tabii bu seçenek araç için optimum olsa dahi gerek ülkemizdeki yüksek ÖTV gerekse de yüksek MTV'den nasibini aldığı için rakipleri ile satış rakamında yarışmasına imkan tanımıyordu. 2013 Ekim ayında yenilenen ix35, 1.6 GDI benzinli motoru ve otomatik vites seçeneği ile ülkemizde tüketicilerin beğenisine sunuldu ve artık düşük motor hacmine sahip rakipleri ile yarışabilir hale geldi.

    Dış Mekan :
    [​IMG]

    Yenilenen ix35'e dışarıdan bakıldığında ilk dikkati çeken tampon altı ve eteklerde kullanılan plastik kaplama. 4x2 olan araç her ne kadar tam olarak bir offroad aracı olmasa da bu kaplamalar dış etkenlerden aktif bir koruma sunarken araca daha spor bir hava katıyor. Gunmetal rengindeki 17" alaşım jantları ile bu spor görünüm tamamlanmış. Arka spolyer, sinyalli yan aynalar, sis farı çevresindeki kromaj, Led stoplar, mercekli ve gündüz farı ile donatılmış ön farlar yine dış ortamda dikkati çeken özellikler arasında. Aracın alt yüksekliği 2.6 metre açıklığındaki aks mesafesine bakıldığında yeterli görünüyor, ufak çaplı doğa gezintimizde altını hiç vurmadık. Araç her ne kadar bir SUV olsa da, çok zor koşulları olmayan arazide sorunsuzca yürüyebilir.

    İç Mekan :
    [​IMG]

    ix35 iç tasarımında güncel Hyundai hatlarına sahip çift renk iç mekanı ile oldukça göz dolduruyor. Seçilen kahverengi kaplamalar alışılmışın dışında, siyah gibi iç karartmıyor ve açık renkler gibi göz yormuyor. Deri kaplı direksiyon üzerindeki düğmelerin tasarımı oldukça iyi düşünülmüş. Gösterge paneli yine oldukça şık, içeriği yolcu koltuğundan görünmüyor. Müzik sistemi ipod/usb/mp3/bluetooth destekli, ses seviyesi oldukça tatminkar ancak araç donanım paketine yakışacak olan navigasyon/multimedya sistemi olmalıydı. Yani bu kadar donanım zenginliği içerisinde ses sistemi biraz basit kalıyor, tabii buna etken TRT bandrolü faktörüde olabilir. Koltuklarda kullanılan deriler oldukça başarılı, gözenekli olan orta kısımlar sert virajlarda kayma yapmadığı gibi terlemeyi de önlüyor. 3 saatlik kesintisiz şehiriçi kullanım sırasında hiç rahatsızlık vermedi. Klima, cam kumandaları gibi aksesuarların konumu erişim açısından oldukça başarılı.

    Konfor ve sürüş dinamiği :
    [​IMG]

    Test aracımızın üzerinde kış lastikleri olmasına rağmen konfor segmentine göre oldukça tatminkar. Ondülasyon olan yollarda arka süspansiyonlar biraz rahatsızlık verebiliyor, bu konuda ilerleyen zamanda bir iyileştirme yapılabilir. Yol tutuş araç yüksekliğine bakıldığında oldukça başarılı, bilindiği gibi SUV araçlarda yükseklik ile birlikte gelen yana yatma sürücüyü tedirgin eder ancak ix35 sert virajlarda yana fazla yatmadığı için bu konuda sürücüye güven veriyor. Elektrikli direksiyonu normal, konfor ve spor olmak üzere üç fonksiyona sahip. Şehiriçi kullanımda öne çıkan konfor seçeneğinin yanı sıra yüksek hızlarda spor seçeneği oldukça güven veriyor. Normal seçeneği yine şehiriçi kullanımda aktif edilebilir ancak uzun yolda spor seçeneği daha stabil bir direksiyon hakimiyeti sağlıyor. Yere sabitlenmiş olan gaz pedalı sürüş pozisyonuna göre oldukça konforlu. Deri koltukların sırt desteklerinin abartılmamış olması yine konfor yönünden oldukça başarılı. Kol dayama biraz daha ileride olabilirdi yada Sonata'da kullanılan ileri çıkabilir kol dayama kullanılabilirdi. Motor sesi normal kullanımda kabinden duyulmuyor, kış lastikleri olduğu için bir miktar lastik sesi duyduk. Özetle izolasyon konusunda da başarı sağlanmış durumda. Otomatik park konusundan bahsetmiyorum, zamanında forumda video'larla izleyip özendiğimiz sistem aynen bu araçta var ve çok başarılı :)

    Motor performansı ve Yakıt :
    [​IMG]

    ix35 motor performası konusunda SUV olarak başarılı, 1600cc hacmindeki direkt enjeksiyonlu motoru fabrika verisi olarak 99kw yani 133HP gücünde. Ancak test sırasında biz bu gücü 138HP olarak ölçtük, genelde 2-3HP eksik çıkmasını beklediğimiz güç bu araçta 5HP kadar fazla çıktı. İlginç olan ise aracın daha önce denediğimiz manuel vitesli versiyona göre daha atak olması, bu da yazılımında bir farklılık olduğunu bize gösterdi. Benzer şekilde 0-100 hızlanması 11.1 saniye olarak lanse edildiği halde biz testimizde 9.21 saniyede 100km hıza ulaştık. 0-400 metreyi 14.98 saniyede 136km hıza ulaşarak tamamladı. Bu verilere bakıldığında atmosferik olan 1.6 motorun GDI teknolojisi ile iyi bir başarı elde ettiğini söyleyebiliriz. Tabii ix35'in kütlesine ve ağırlığına birde otomatik vitesle beraber gelen enerji kaybını ilave ettiğimizde yakıt konusunda biraz sıkıntı çıkıyor. Testimiz sırasında uzun yolda 6-7 litre arasında değişen değerler gördük, şehiriçi kullanımda ise 8.8 litre olarak ölçtüğümüz değer, sıkışık trafikle beraber 11 litreleri görmemize neden oldu. Aslında bu değerler ix35 segmentindeki araç için normal ancak ülkemizdeki yakıt fiyatlarıda malum. Bu konuda aklınıza LPG alternatifi gelebilir ancak klasik LPG enjeksiyon sistemleri GDI teknolojisi ile tam uyumlu değil.

    Sonuç :

    Bu sınıfta genel olarak aşırı beslemeli ve düşük hacimli motorlar kullanılıyor, bu tip motorlar mekanik olarak çok uzun ömürlü olmamakla beraber özellikle sert kullanımlarda sorun çıkarma ihtimaline sahipler. ix35 ise kendisini sağlamlığı ile kanıtlamış atmosferik GDI teknolojisi, çift kavramalı sistemlere göre sorunsuz ve bakımı olmayan klasik 6 vites h-matic şanzımanı kullanılıyor. Bu şanzıman yakıt tüketimini olumsuz olarak etkilesede uzun vadede tam bir kullanıcı dostu. Kısacası zengin donanımı ve uzun ömürlü mekanik kalitesi ile bence rakiplerinin biraz önünde.

    Eksileri :

    - Arka süspansiyonların biraz daha iyileştirilmesi gerek, performans olarak tatminkar olsa da konfor konusunda biraz eksik kalmış durumda.
    - Ayna kumandasında ve katlama düğmesinde ışıklandırma olmaması. Aynaların katlanması kapı kilitlemeye entegre değil, isteyenler ebay'de satılan modülünü kore'den alabilirler.
    - Bu kadar donanıma rağmen Cruise Control olmaması.

    Teknik tespitler :

    Bu başlık biraz ilginç olacak ancak araçta bazı teknik hatalar tespit ettik. Öncelikle araç gücü fabrika verisinin üzerinde, 0-100 hızlanma yine fabrika verisinden iyi. Benzer yorumu geçen hafta forumda okuduğumda kullanıcı arkadaşın yorumunun psikolojik olduğunu düşünmüştüm ama yaptığımız ölçümde bizde bu sonucu gördük. İlaveten soğuk motorda, motor bir miktar ısınana kadar araç rölanti deviri yüksektir, buraya kadar normal ancak rölanti 1200-1500 devir aralığındayken motor hafif vuruntulu çalışıyor. Aracın içerisinde bu titreşimi hissedebiliyorsunuz. Aracın bakım durumunu bilmemekle beraber avans haritasında sanki soğuk stratejileri hatalı gibi. Çünkü normalde sıcak motorda bu devir aralığında bu tip bir vuruntu tespit edemedik.

    Diğer bir tespitimiz ise h-matic şanzımanın düşük devirde geçiş sonrası kar modunda kalması. Kar modu normalde araç durur vaziyetteyken manuel olarak 2. vitese alarak aktif ediliyor. Ardından kalkış sonrası D moduna geçtiğinizde yada vites yükselttiğinizde devreden çıkıyor. Yaptığımız denemede video'da da görebileceğiniz üzere manuel olarak 1. viteste kalkış yaptıktan sonra 2. vitese erken geçiş sonrası vites kar modunda kalıyor ve araç durduğu halde 1. vitese geri almıyor.
    [video=youtube;fcnHpxK2FwI]http://www.youtube.com/watch?v=fcnHpxK2FwI[/video]​
    Eğer 1. viteste yüksek devir çevirip 2. vitese alırsanız kar modu aktif olmuyor. Normalde düşük devirde de aktif olmaması gerekir. Burada mantıklı bir yenilik göremediğimiz için programsal bir sorun olabileceğini düşündük. Tabii bu tip hatalar zaman içerisinde serviste yapılan ECU güncellemeleri ile düzeltiliyor, her yeni çıkan araçta bu tip ufak tefek sorunlar olabiliyor.



    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Detay fotoğrafları için Onur KORAY'a teşekkürler ;)
    Onur KORAY testi için : http://onurkoray.blogspot.com/2013/12/hyundai-ix35-16-gdi-elite-otomatik.html
     
  2. ReNe

    ReNe Super Moderator Super Moderator

    Katılım:
    12 Mayıs 2011
    Mesaj:
    8.460
    Alınan Beğeniler:
    2.112
    Şehir:
    İSTANBUL
    Gerçek Ad-Soyad:
    Murat Çaşkurlu
    Araç Modeli:
    BMW 116 D 1.5l 8 ileri Zf
    Ellerinize sağlık güzel bir inceleme olmuş , rengide hiç fena değil , fiyat peroformansı yüksek bir araç bence ..
     
  3. maviateş

    maviateş Usta Sürücü

    Katılım:
    6 Mart 2013
    Mesaj:
    430
    Alınan Beğeniler:
    44
    Şehir:
    istanbul
    Gerçek Ad-Soyad:
    Ömer F.Y.
    Araç Modeli:
    Ceed 2013 - 1.6 CRDI Otomatik
    değerli görüşleriniz için teşekkürler.
    2 beğenmediğim unsur: yan aynalardaki sinyal aksamı sonradan tahtakale'den alınıp takılmış gibi ve sizinde belirttiğiniz gibi müzik kontrol merkezi çok basit kalmış.
     
  4. Tülin

    Tülin Yönetici Yönetici

    Katılım:
    5 Eylül 2010
    Mesaj:
    1.136
    Alınan Beğeniler:
    45
    Şehir:
    İstanbul
    İnceleme bizim açmızdanda güzeldi ama aracı geri teslim etmeyi hiç istemedim :)
     
  5. ser.duman

    ser.duman F1 Pilotu

    Katılım:
    14 Şubat 2011
    Mesaj:
    6.964
    Alınan Beğeniler:
    867
    Şehir:
    İZMİR
    Gerçek Ad-Soyad:
    sercan duman
    Araç Modeli:
    2008 CERATO COMFORT 1,6 138 HP 320NM
    değerli yorumlarınız için sizlere teşekkür ederim yöneticilerim
     
  6. ReNe

    ReNe Super Moderator Super Moderator

    Katılım:
    12 Mayıs 2011
    Mesaj:
    8.460
    Alınan Beğeniler:
    2.112
    Şehir:
    İSTANBUL
    Gerçek Ad-Soyad:
    Murat Çaşkurlu
    Araç Modeli:
    BMW 116 D 1.5l 8 ileri Zf
    Herhangi 0 km arabanın keyfi ayrı hele bunun gibi daha yüksek kaliteli araçlardan ayrılmak illa sıkıntı yaratır bünyede :)
     
  7. pascalim

    pascalim Ralli Pilotu

    Katılım:
    4 Nisan 2011
    Mesaj:
    4.510
    Alınan Beğeniler:
    2.947
    Şehir:
    İSTANBUL
    Gerçek Ad-Soyad:
    Orhan İLYASLI
    Araç Modeli:
    Ceed Consept Plus SW
    Supervision ekranları hepsinde kullanıyorlar vallahi helal olsun. Paylaşım için teşekkürler babam soruyordu buradan faydalansin :)

    Sent from my GT-N7100 using Tapatalk 2
     
  8. ahmet bey

    ahmet bey Ralli Pilotu

    Katılım:
    28 Ocak 2013
    Mesaj:
    2.535
    Alınan Beğeniler:
    1.055
    Şehir:
    İSTANBUL
    Gerçek Ad-Soyad:
    AHMET
    Araç Modeli:
    DOBLO 1,3 MULTİ CARGO
    araç güzelmiş gerçekten:)
     
  9. efemuratt

    efemuratt Yeni Üye

    Katılım:
    14 Aralık 2013
    Mesaj:
    9
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    Malatya
    Elinize canınıza sağlık çok başarılı bir sunum olmuş.. :)

    Aracın rengi çok tatlı.. İX35 in Donanım seviyesi gayet iyi ve yeterli. Ancak dediğiniz gibi full olan modellerde fabrikasyon bir navi-multimedya sistemi standart olmamlıydı..
     
  10. ser.duman

    ser.duman F1 Pilotu

    Katılım:
    14 Şubat 2011
    Mesaj:
    6.964
    Alınan Beğeniler:
    867
    Şehir:
    İZMİR
    Gerçek Ad-Soyad:
    sercan duman
    Araç Modeli:
    2008 CERATO COMFORT 1,6 138 HP 320NM
    Avrupada ki yada korede olan modellerde büyük ihtimalle vardır
     
  11. Tülin

    Tülin Yönetici Yönetici

    Katılım:
    5 Eylül 2010
    Mesaj:
    1.136
    Alınan Beğeniler:
    45
    Şehir:
    İstanbul
    Keşke Kia marka araçlarıda bu şekilde deneme imkanımız olsa :)
     

Bu Sayfayı Paylaş