10 Kasım LPG KABLO

LPG nin faydalarını ve zararlarını tartışalım

'LPG Sistemleri' forumunda ercn tarafından 13 Kasım 2010 tarihinde açılan konu

  1. maminci

    maminci Ralli Pilotu

    Katılım:
    21 Ekim 2010
    Mesaj:
    1.494
    Alınan Beğeniler:
    10
    Şehir:
    Malatya
    Gerçek Ad-Soyad:
    Mehmet Aminci
    Araç Modeli:
    Toyota corolla
    Arkadaşlar bu lpg işi tam bir Türkiye örneği, binmiş bir alamete, gidiyor kıyamete, denetim yok, önlem yok, az yakıyo mu yakıyo gerisi önemsiz, 100 tane mühendis 1000 tane hesap kitapla kafa yormuş bir motor yapmış, siz de sanayiye gidip çoğu ne idüğü bellisiz bir ustaya şunu tak ta az yaksın diyosunuz, bakımmış, güvenlikmiş , bilmem neymiş karıştırmayın oraları..

    Bazı lpg kataloglarında diyo ki Avrupa da bilmemne ülkesinin başabakanının makam aracı da lpgliymiş, oralarda çevreyi az kirletiyo diye az vergi alıyolarmış lpgli araçtan falan, tamam da orada kimin aracı olursa olsun düzenli bakımı yapılıyo, yaptırmayan ceza alıyo, trafiğe salınmıyo, falan..

    Ben 80 bin km ve 4 yıl boyunca lpgli araç kullandım, ekonomik kısmına diyecek yok, benzin ne yakıyosa lpg %30-45 arası daha az yakıyo, kullanıcı gaza daha rahat basıyo, çok km yapana ciddi tasarruf sağlıyo, çevreciliği çok önemli, bana kalsa sırf çevreyi çevreci olması nedeniyle bile kullanırım..

    AMAAAA:

    Ben işin teknik kısmından anlamam, sadece kullanıcıyım ama yaşadığım sorunlardan edindiğim gözlemim o ki, ülkemdeki insan hayatının ucuzluğundan, denetimlerin azlığından-yokluğundan dolayı, bu işi bilmeyerek yapan sayısı bilerek yapan sayısından çok fazla, aracın lpg ayarı tutturulana kadar göbeğim çatlamış, her gün sanayinin yollarını aşındırmıştım.

    En sinir olduğum şey özellikle soğuk havalardaki çekmeme, tekleme sorunu, araba ne kadar bakımlı, siz ne kadar titiz olursanız olun, aracınız olmadık bir kavşakta tekler, 'biraz sonra giderim acelen ne' moduna girerse söküp atasınız geliyo. Sırf bu dertten aracını satan dolu çevrem.

    Bir markada hiç sorun duymaz ama başka markada sorundan başka birşey duymayınca da bu işi yapanların ustalıklarından şüphe ediyo insan.

    Lpgnin değinilmeyen bir yönü daha var, uygulama sonrası bakımlarını kimsenin salladığı yok, can güvenliğini düşünen kullanıcıları ancak parmakla gösterirsiniz, uygulayan yerler bile habersiz ne yapacaklarından, tek bildikleri 15 binde bir gel filtre değiştirelim, e peki tankı, yakıt boruları, elektrik aksanı ne olacak? Lpg kataloglarında 4 yılda bir boruların değişmesi gerekli, diyo, aranızda var mı güvenlik açısından bunları değiştirten?

    Bence diğer önemli bir eksiklik te kapalı garaja girememe meselesi, şahsen sattığım aracıma gözüm gibi bakmıştım, gak dese et, guk dese süt verir, en ufak bir seste sorunda vb sanayiye koşar hemen sorunu hallederdim ama gel gör ki kapalı garaja gireceğim zaman dur lpgli giremez dediklerinde sinir olurdum, belki oradaki tüm araçlardan daha bakımlı ve güvenli ama yok olmaz, o lpgli giremez, lpgli araçlar için acil çözüm bekleyen sorunlardan birisi bence.

    Otogaz satan firmalar bile ne sattıklarını bilmiyolar, en kalitesi diye gitmiş en pahalısından katkılı otogaz almıştım bir yıl boyunca, aracın başına gelmeyen kalmadı, filtre tıkanmamı dersiniz, enjektör tıkanması mı dersiniz, sonra uyandık tabi, çoook büyük firma kabul etmedi bu durumu başlarda ama şikayetlerin artması üzerine sonra bir baktık ki 'formulunu değiştirdik' diye olayı üstü kapalı kabul edip o ürünü sessizce çekmişler piyasadan, peki kullanıcının bu arada yaşadığı sıkıntılar? Önemsiz..

    AMA tabi herşey ekonomiye dayanıyo, benzinin bu kadar pahalı olduğu bir ülkede herkes koşarak lpgye yöneliyo.:blink:
     
  2. Serdar

    Serdar Yönetici Site Yetkilisi Yönetici

    Katılım:
    5 Eylül 2010
    Mesaj:
    2.948
    Alınan Beğeniler:
    875
    Şehir:
    Kocaeli
    Gerçek Ad-Soyad:
    Serdar
    Araç Modeli:
    c220 cdi
  3. Mahoni

    Mahoni Acemi Sürücü

    Katılım:
    13 Mart 2011
    Mesaj:
    18
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    Eskişehir
    takan usta işinin ehliyse bence bu iş tamamdır, en önemli etken montaj bence. Bu arada lpg konusuyla ilgili başka bir sorum olacak sizlere, başka bir marka lpg bayisi, stefanelli marka lpg kitlerinin artık türkiye'ye gelmeyeceğini yeni bayilikler verilmediğini mevcut bayilerinde zamanla kapatılacağı şeklinde bir şeyler söyledi bana doğruluğu varmı yoksa sallamışmı ne dersiniz?
     
  4. maden

    maden Sürücü

    Katılım:
    11 Ocak 2011
    Mesaj:
    169
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    ankara
    işin mühendislik konumunda haklısın sözüm yok.. ama unuttuğun bir nokta var gerçekten iyi sistemler öyle merdiven altı kesim yapılan kaçak et atöyleleri gibi yerlerde üretilmiyor. lpg sistemlerini de geliştirenler birer mühendis.

    ikincisi 100 lira ucuz olsun diye gidipte yetkisiz serviste kasapların eline bırakırsan aracını sonuçta sorun yaşamaman tesadüf olurdu.. ben araçta bobin zayıf diye lpg sistemi takmayan bayiler biliyorum..

    yazdıklarınızın tamamı kişisel görül genel geçerliliği olmayan konular.. tam 225.000 km lpg de araç kullandım.. kendi taktırmadığım bir kitte sorun yaşadım sadece sonrasında ise rektefiye ve tamamen lpg sistemini yenileme sonucunda yine %100 sorunsuz çalışır hale geldi..

    lpg ucuz az yakıyor ve sağlam bir kit takılırsa güvenli hale bile geliyor.. çevreyi koruyor doğru kullanılırsa araca en az zararı veriyor.. o zaman gerisi "fasa ve fiso" :D
     
  5. ümit

    ümit Yeni Üye

    Katılım:
    27 Ağustos 2011
    Mesaj:
    4
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    BURSA
    bende 2000 model sephia war aracım kasma yapıyo.gazla uyuşmuyo diolar bana yardımcı olabilirmisiniz
     
  6. Phantom

    Phantom Yeni Üye

    Katılım:
    13 Kasım 2011
    Mesaj:
    2
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    İstanbul
    merhaba, 2004 rio modelini yeni aldım, Daha önce hiç LPG li araç kullanmadım, performansının düşeceğini düşünüyordum ama inanın benzinden LPG ye geçtiğinde bile çekiş farkını anlayamıyorum. Fakat bir saat önce aracımı park edip kontağımı kaparken bardağın dibindeki son içecek miktarını kamışla çeker gibi bir ses geldi lpg tankının ordan. LPG bitmiştir :) demeyin en az 20 lt daha vardır içinde. Bu konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşların yardımını bekliyorum.

    Teşekkürler
     
  7. doruktan

    doruktan Yeni Üye

    Katılım:
    6 Ekim 2011
    Mesaj:
    8
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    istanbul
    Makina mühendisi değilim ama lpg nin piston kollarına daha fazla yük bindirdiği yolunda yorum yazanlara bir sorum var: lpg kullanınca benzine göre daha fazlamı güç elde ediyoruz bu durumda? piston koluna daha fazla basınç daha fazla yük demek olmuyormu?
     
  8. Serdar

    Serdar Yönetici Site Yetkilisi Yönetici

    Katılım:
    5 Eylül 2010
    Mesaj:
    2.948
    Alınan Beğeniler:
    875
    Şehir:
    Kocaeli
    Gerçek Ad-Soyad:
    Serdar
    Araç Modeli:
    c220 cdi
    Piston kollarına daha fazla yük gibi bir şey söz konusu değil. AFR'yi iyi ayarlarsanız 110 oktan avantajını kullanabilirsiniz. Ben önceki elantra aracıma son sürat olarak lpg'de 20km daha fazla yaptırabiliyordum.
     
  9. maminci

    maminci Ralli Pilotu

    Katılım:
    21 Ekim 2010
    Mesaj:
    1.494
    Alınan Beğeniler:
    10
    Şehir:
    Malatya
    Gerçek Ad-Soyad:
    Mehmet Aminci
    Araç Modeli:
    Toyota corolla

    Öncelikle şunu belirteyim, sırf çevreyi az kirlettiği için bile lpg kullanılmasını öneririm, yazımı dikkatle okursanız artısıyla eksisiyle hepsini yazdığım görülecektir. ..

    Bugüne kadar kullandığım bütün araçlarımı hızıyla, bakımıyla kısacası her anlamda sorumluluk bilinciyle kullanmaya çalıştım, yazdıklarım için 'fasa fiso' demeniz pek yakışık almamış sn maden, o yetkisiz servis kasap dediğiniz, yaşadığım ildeki tek yetkili BRC bayisi, adı sanı bilinmedik ucuz olanlarından değil yani bilakis daha pahalı olanından, kelime kelime yazdıklarımın hepsi 4 yıl boyunca yaşanmış gerçeklerdir, sizin sorun yaşamamanız başkalarının da yaşamadığı anlamına gelmez ve size bu tür kelimeleri sarfetme hakkını da vermez, lütfen uslubunuza dikkat ediniz.

    Başka bir başlıkta paylaştık gerçi ama direk enjeksiyonlu motorlar-sportage gibi- için prins markası üretim yaptı deniliyor..

    Lpgden mi araçtan mı bilmiyorum ama nissan qashqainin de subaplarını bozduğunu belirtiyolar forumlarda.
     
  10. ERSİN

    ERSİN Süper Moderatör Süper Moderatör

    Katılım:
    5 Eylül 2010
    Mesaj:
    3.056
    Alınan Beğeniler:
    229
    Şehir:
    Ordu-Ünye
    Gerçek Ad-Soyad:
    Ersin
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz W211
    Cruzeninde Supapları Bozuluyor :D
     
  11. lazianke

    lazianke Acemi Sürücü

    Katılım:
    5 Nisan 2015
    Mesaj:
    28
    Alınan Beğeniler:
    2
    Şehir:
    rize
    Gerçek Ad-Soyad:
    Ömer Özşahin
    Araç Modeli:
    kia sephia 2000 1.5 dohc
    sorunuzun cevabı yok ama daha önce kullandığım era 1.6 otomatikte, fabrika çıkışı lpg.ye (brc ile uyumlu) uyumlu motor yapısı vardı, dayno testinde lpg.de benzinden daha fazla bg veriyordu.
     
  12. lazianke

    lazianke Acemi Sürücü

    Katılım:
    5 Nisan 2015
    Mesaj:
    28
    Alınan Beğeniler:
    2
    Şehir:
    rize
    Gerçek Ad-Soyad:
    Ömer Özşahin
    Araç Modeli:
    kia sephia 2000 1.5 dohc
    2007 model hyundai era 1.6 otomatik vites aracımız varken brc ile lpg dönüşümüne uyumlu üretilmiş motoru sayesinde dyno testinde daha yüksek beygir gücü veriyordu.
     
  13. vonallen

    vonallen Sürücü

    Katılım:
    29 Haziran 2014
    Mesaj:
    204
    Alınan Beğeniler:
    77
    Şehir:
    Antalya
    Gerçek Ad-Soyad:
    Hakan TÜRKMEN
    Araç Modeli:
    Kia Rio 1.25 Comfort 2015
    LPG li araçların güvenli olup olmadığıyla ilgili çok fazla spekülasyon dolanıyor.
    Onunla ilgili iki gerçek haber.

    http://mobil.hurriyet.com.tr/ataturk-havalimanindaki-aracta-bomba-patlamis-343485

    Rapordan alıntılar:
    "Aracın tavan ve yan kısımlarındaki dışa kıvrımlı delikler ile LPG tankındaki içe kıvrımlı delikler, patlamanın parça tesirli olduğunun göstergesidir.

    LPG tankı, kalkan görevi oluşturarak aracın benzin deposunun patlamadan etkilenmemesini sağlamıştır."



    Videonun 02:25 ten sonraki kısmında aracı ateşe veriyorlar ve LPG li aracin LPG sistemi yangina tepki vermiyor, tank vs patlamıyor

    Tank, hortum vs bakımı yapılan LPG li araç güvenlidir.
    Bakımı yapılmayan her araç tehlikelidir. Gönül rahatlığıyla surusler.

    MI 4LTE cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
    D3hs3tt bunu beğendi.
  14. enesss41

    enesss41 Sürücü

    Katılım:
    16 Eylül 2016
    Mesaj:
    91
    Alınan Beğeniler:
    19
    Şehir:
    kocaeli
    Gerçek Ad-Soyad:
    enes demir
    Araç Modeli:
    2015 kia rio
    NE MARKA TÜP KULLANIYORSUNUZ YADA TERCİH EDİYORSUNUZ
     
  15. heh

    heh Yönetici Yönetici

    Katılım:
    5 Mayıs 2011
    Mesaj:
    33.830
    Alınan Beğeniler:
    9.420
    Şehir:
    Kocaeli
    Gerçek Ad-Soyad:
    Hakan Y.
    Araç Modeli:
    Eski Ceratocu
    Forum kuralları gereği mesajlarımızı küçük harf kullanarak yazalım lütfen.
     
    KAPSHY bunu beğendi.
  16. enesss41

    enesss41 Sürücü

    Katılım:
    16 Eylül 2016
    Mesaj:
    91
    Alınan Beğeniler:
    19
    Şehir:
    kocaeli
    Gerçek Ad-Soyad:
    enes demir
    Araç Modeli:
    2015 kia rio
    tabiki bilmiyordum özür dilerim
     
  17. spo05

    spo05 Usta Sürücü

    Katılım:
    14 Ekim 2016
    Mesaj:
    360
    Alınan Beğeniler:
    150
    Şehir:
    Amasya
    Gerçek Ad-Soyad:
    Çelik
    Araç Modeli:
    2013 Sportage Gsl SLS plus
    Güzel paylaşım, teşekkürler
     

Bu Sayfayı Paylaş