10 Kasım LPG KABLO

MTV-ÖTV değişiyor

'Türkiyeden / Dünyadan Güncel Haberler' forumunda srknutkbl tarafından 10 Mart 2013 tarihinde açılan konu

  1. srknutkbl

    srknutkbl Sürücü

    Katılım:
    17 Temmuz 2012
    Mesaj:
    164
    Alınan Beğeniler:
    2
    Şehir:
    İstanbul
    Bugün gördüm bu haberi. Bakalım zaman ne gösterecek.

    Artık aracınızın vergisini öderken çevreye verdiği zarar da dikkate alınacak!

    Maliye Bakanlığı'nın, Türkiye'de kullanılan motorlu taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) hesaplanmasında aracın emisyon oranının da dikkate alınması yönünde bir çalışma başlattığı öğrenildi.

    Maliye Bakanlığı, Bakan Mehmet Şimşek'in talimatı ile çevrenin korunması ve yüksek teknolojinin teşvik edilmesi amacıyla motorlu taşıtlardaki MTV ve ÖTV sisteminin kapsamlı bir şekilde çalışılması yönünde tavır aldı.

    Maliye'nin çalışmasına göre, halen silindir hacmi ve yaşı esas alan Motorlu Taşıtlar Vergisi sistemi ve ÖTV yeniden değerlendiriliyor. Edinilen bilgiye göre gerekirse bu kalemlerde yeni bir düzenleme yapılarak indirime gidilebilecek ve emisyon salınımı vergisi daha yüksek tutulabilecek.
    Çalışmada, AB üyesi ülkeler başta olmak üzere çeşitli ülkelerin bu konudaki uygulamaları tek tek tarandı ve Almanya ve İngiltere'yi model ülke olarak alındı. Çalışma yasalaşırsa, motorlu araçların vergilendirilmesinde aracın emisyon oranı da dikkate alınacak.
    Fakat yeni uygulama piyasada olan ve otomobil firmalarının stoklarında bulunan taşıtları kapsamayacak. Uygulamanın başladığı tarihten sonra üretilen araçları kapsayacak.

    ŞİMŞEK AÇIKLADI!
    Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir taraftan araçlar arası vergilendirmede adaletli olmak, bir yandan da sorumlu bir vatandaş olarak çevrenin daha az kirlenmesini istediklerini söyledi.
    Sadece bu uygulamanın bile temiz çevreye büyük katkı sağlayacağını, ayrıca uygulamanın yüksek teknoloji üretimini teşvik edeceğini anlatan Şimşek, ''Vergiyi artıralım daha çok gelir sağlayalım kaygısı taşımıyoruz. Gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak da çok önemli'' diye konuştu.

    KİRLETTİĞİN KADAR ÖDE!
    Bu arada, Avrupa ülkelerinde halen uygulanmakta olan vergi sistemlerinde, ''kirlettiğin kadar öde'' olarak da nitelenen ve araçların kilometre başına açığa çıkarttıkları karbondioksit değerine göre vergi hesaplanıyor.
    Halen 27 AB üyesi ülkeden 17'si (Avusturya, Belçika, Güney Kıbrıs, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, Letonya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Portekiz, Romanya, İspanya, İsveç ve İngiltere) binek otomobillerde bu sistemi uyguluyor. 15 ülke de elektrikli araç alımlarında vergi teşvikleri sunuyor.
    Vergiye esas olan gram/km değerleri, genelde fabrika verilerinden ya da ölçümlerden alınıyor. Türkiye'de ise MTV, araçların ''silindir hacmi'', ''yaş'' ve ''ağırlık (kamyon ve çekicilerde)'' esasına göre alınıyor.

    İŞTE AVRUPA ÜLKELERİ!
    Motorlu Taşıtlar Vergisinde çeşitli ülke uygulamaları da şu şekilde belirleniyor:
    -İngiltere: Motorlu taşıtları 2001 yılından itibaren karbondioksit emisyonuna göre vergilendiriyor. Emisyon temelli vergilemenin yürürlüğe girmesinden sonra yeni şirket araçlarının ortalama emisyonu 196 gramdan 2002'de 182 grama, 2007 yılında 165 grama, 2008-2009 döneminde 140 grama düştü. Yüksek mesafe indiriminin kaldırılmasıyla şirket araçlarının 1 yılda katettikleri mesafe 300 milyon mile geriledi.
    -İrlanda: 1 Temmuz 2008'den itibaren tescil edilen bütün binek otomobillerde motorlu taşıtlar vergisi, CO2 emisyonuna göre tespit ediliyor.
    -Fransa: 2008 başında uygulamaya konulan ödül-cezalandırma sistemiyle CO2 emisyonu aşağı çekilmeye çalışılıyor. Sistemde düşük çevre kirliliğine neden olan yeni araç alımlarına fiyat indirimi sağlanırken, yüksek karbon emisyonuna sahip araçlar cezalandırılıyor.
    -İsveç: İsveç'te binek otoların neden olduğu emisyon, diğer AB üyesi ülkelere göre oldukça yüksek. Bu ülkede 2006 yılında CO2 emisyonuna dayalı vergilemeye geçildi. 2003 yılında 198 gram düzeyinde bulunan CO2 emisyonu, 3 yıl sonra 191 grama geriledi.
    -Almanya: Karbon temelli motorlu taşıtlar vergisi uygulamasına en son katılan ülkelerden birisi. 2009 yılının sonunda gerçekleştirdiği reform ile araçların silindir hacmine göre değil, yaydıkları CO2 ve diğer zararlı gazların miktarına göre vergilendirmeye başladı.
    -Hollanda: Karbon temelli vergileme yapan bir diğer ülke. Daha temiz ve daha az karbon yayan araç teknolojini teşvik için plaka vergisini daha etkin yakıtlı araçlar için indirdi. Bu değişimin ardından etkin yakıtlı B kategori araçların piyasa payı yüzde 9,5'den yüzde 16,1'e yükseldi.

    AA
     
  2. lehrer35

    lehrer35 Acemi Sürücü

    Katılım:
    2 Mart 2013
    Mesaj:
    35
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    İzmir
    Avrupada uzun süredir böyle. Eski araçlar daha çok, yeni araçlar daha az vergi ödüyor. Bizde gerçekleşmesi epey süre alacaktır. Siyasiler bunun getireceği oy kaybını seçimden önce göze alamazlar.

    Bir de sigorta şirketlerinin bir hamlesi var. Eski araçlara daha yüksek bedelli poliçeler düzenlenecekmiş.

    http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/22778963.asp
     
  3. ism@il

    ism@il SUPER MODERATOR

    Katılım:
    29 Kasım 2012
    Mesaj:
    20.638
    Alınan Beğeniler:
    4.793
    Şehir:
    İSTANBUL
    Gerçek Ad-Soyad:
    ism@il
    Araç Modeli:
    Sportage 2012 gsl plus
    Zamanla göreceğiz bakalım...
     
  4. heh

    heh Yönetici Yönetici

    Katılım:
    5 Mayıs 2011
    Mesaj:
    33.830
    Alınan Beğeniler:
    9.420
    Şehir:
    Kocaeli
    Gerçek Ad-Soyad:
    Hakan Y.
    Araç Modeli:
    Eski Ceratocu
    Avrupa Birliği ne uyum yasaları kapsamında yapılması gereken değişikliklerden biri.
     
  5. Serdar

    Serdar Yönetici Site Yetkilisi Yönetici

    Katılım:
    5 Eylül 2010
    Mesaj:
    2.954
    Alınan Beğeniler:
    875
    Şehir:
    Kocaeli
    Gerçek Ad-Soyad:
    Serdar
    Araç Modeli:
    c220 cdi
    Çevreyi düşünme v.s. pek inandırıcı gelmedi. Çevreyi düşünen olsa tonlarca kömür dağıtılmaz, doğalgaz fiyatları düşürülür yada bedelsiz doğalgaz verilir.
     
  6. vtecmaniaa

    vtecmaniaa Sürücü

    Katılım:
    12 Ocak 2012
    Mesaj:
    84
    Alınan Beğeniler:
    3
    Şehir:
    34-26-42
    bu cümleden ben şunu anlıyorum....şu an yollarda gezen araçlar eski vergi sisteminden devam edecek...misal 2014 yılı itibari ile vergi sistemi değişirse o tarihten sonra üretilen araçlarda yeni vergilendirme olacak...bizim araçlar eski sistemden devam edecek

    doğrumudur?
     
  7. Serdar

    Serdar Yönetici Site Yetkilisi Yönetici

    Katılım:
    5 Eylül 2010
    Mesaj:
    2.954
    Alınan Beğeniler:
    875
    Şehir:
    Kocaeli
    Gerçek Ad-Soyad:
    Serdar
    Araç Modeli:
    c220 cdi
    Bu ÖTV için geçerli olabilir ama MTV için böyle bir ayrım yapılamaz. Bence MTV aynen eski sistem devam eder, ilave olarak emisyon değerine görede çevre vergisi alınır. Sonuçta bakmamız gereken Suriyeli 200.000-250.000 mülteci var, para lazım, ilave vergi lazım. :)
     
  8. heh

    heh Yönetici Yönetici

    Katılım:
    5 Mayıs 2011
    Mesaj:
    33.830
    Alınan Beğeniler:
    9.420
    Şehir:
    Kocaeli
    Gerçek Ad-Soyad:
    Hakan Y.
    Araç Modeli:
    Eski Ceratocu
    Haberlerde izledim.830 TL olan 1,6 vergisi 910 TL gibi bir meblaya ulaşacakmış.Daha çok vergi,daha çok vergi de eskisi gibi at üstünde gidemiyoruz ki sadece yem parası verelim.İnsanın ihtiyacı olan arabalarının yakıtında zaten fiyatın yarısından fazlasını vergi olarak veriyoruz.Artsın bakalım.Çevre mi?Daha çok kirleten daha çok mu ödeyecek?Bırakın Allah Aşkına!Kyotoyu imzalamayan Amerika gibi ülkelerde insanlar 3,0 litrelik motorlu arabalara binsin ve ozon tabakasını cart diye orta yerinden yırtsın,biz daha az kirletmek için caydırıcı paralar mı ödeyelim?Hiç sanmıyorum.
    Nasıl olsa bu düzenleme de 3 gün içerisinde unutulacak ve biz kuzu kuzu zamlı mamlı gidip vergimizi ödeyeceğiz.Biz normal vatandaşlar ödeyeceğiz de ya her yıl aramıza katılan milyonerlerimiz üzerlerine düşen vergileri ödeyecekler mi?
     
    En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 12 Mart 2013
  9. cerato_dde

    cerato_dde Usta Sürücü

    Katılım:
    29 Aralık 2012
    Mesaj:
    373
    Alınan Beğeniler:
    38
    Şehir:
    istanbul
    Gerçek Ad-Soyad:
    fatih serilmez
    Araç Modeli:
    kia
    artık türkiyede zengin daha zengin fakir daha fakir devlet çevrenin kirlenmesini istemiyosa araçlarımıza dogal gaz dönüşümü için öncülük etsin çünkü en az salınımı dogazlı araçlarda nerdeyse hiç denile bilcek kadar az ve bi forum sitesinde okudum honda civic modelini direk dogal gazlı olarak cıkarıyor ve evde dolum için 4 bin liralık dolum cihazınıda üçretsiz veriyor teşvik için en az cevreyi kirlettigi için şimdi devlet bana cevreyi cok kirletiyor diye fazla vergi alacagına benzinli dizel araçlardansa lpg li ve dogal gazlı araçlara yönlendirse ama yokk devlete vergi lazım şu anda ülke inşaat ve verglerle ayakta duruyor inşaat bittigi an ülkede biter cok bariz ortada bu durum uzun lafın kısası çevre kılıfına giydirilmiş vergi
     
  10. YILKI

    YILKI Sürücü

    Katılım:
    20 Ekim 2012
    Mesaj:
    110
    Alınan Beğeniler:
    1
    Şehir:
    istanbul
    Ne hikmetse bu uyum yasaları bir garibana uyuyor sanırım.
    Hükümete 3 numara büyüksanırım.10 yıldır 1 tane yerli oto yaptıramadı ama bu şekilde vergislni alıyor.olamayan fabrikanın.
    Bizde 5 yaşındaki bir arabaya güzelmiş hayırlı olsun çok temiz denir.Avrupada böööğğhh hurda denir.
    Avrupaya uyum bu kadar.
    Uyum masal toplanacak para güzel.
     
  11. ubykh

    ubykh Ralli Pilotu

    Katılım:
    28 Ocak 2013
    Mesaj:
    1.877
    Alınan Beğeniler:
    1.340
    Şehir:
    Kahramanmaraş
    Gerçek Ad-Soyad:
    Hüseyin
    Araç Modeli:
    Cee'd 1.6 CRDi Otomatik
  12. ism@il

    ism@il SUPER MODERATOR

    Katılım:
    29 Kasım 2012
    Mesaj:
    20.638
    Alınan Beğeniler:
    4.793
    Şehir:
    İSTANBUL
    Gerçek Ad-Soyad:
    ism@il
    Araç Modeli:
    Sportage 2012 gsl plus
    Bakalım neler olacak, bu sene ne kadar vereceğiz.
     
  13. hayme

    hayme Acemi Sürücü

    Katılım:
    5 Ekim 2013
    Mesaj:
    17
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    kocaeli
    Avrupadaki uygulamaların hep kendilerine çıkar yanı olanlarını seçiyorlar. Seçsene insanlarının refahı için olan uygulamaları, seçsene senin insanlarında emekli olduğunda rahat ettirecek, dünyayı gezdirecek uygulamaları... hep keseri kendilerine yontuyolar.. çok düşünüyosunuz ya hava kirliliğini... Daha çok konuşurdumda neyse terbiye sınırlarını aşmayayım ama siz tahmin edin...
     
  14. ubykh

    ubykh Ralli Pilotu

    Katılım:
    28 Ocak 2013
    Mesaj:
    1.877
    Alınan Beğeniler:
    1.340
    Şehir:
    Kahramanmaraş
    Gerçek Ad-Soyad:
    Hüseyin
    Araç Modeli:
    Cee'd 1.6 CRDi Otomatik
    :thumbup: Konuşmak gerekir, keser döner sap döner, elbet bir gün hesap döner...


    Kapitalizm, gölgesini satamadığı ağacı keser...............
     
  15. Rio35

    Rio35 Moderator Moderator

    Katılım:
    2 Ağustos 2012
    Mesaj:
    3.600
    Alınan Beğeniler:
    220
    Şehir:
    izmir < > istanbul
    Gerçek Ad-Soyad:
    İbrahim K.
    Araç Modeli:
    Rio Sedan 2012
    CO2 salınımına göre vergi alınması güzel birşey ama yeni dizeller benzınden daha az co2 salınımı yapıyor dizel sahiplerinin üzülmemesi lazım.
     
  16. ubykh

    ubykh Ralli Pilotu

    Katılım:
    28 Ocak 2013
    Mesaj:
    1.877
    Alınan Beğeniler:
    1.340
    Şehir:
    Kahramanmaraş
    Gerçek Ad-Soyad:
    Hüseyin
    Araç Modeli:
    Cee'd 1.6 CRDi Otomatik
    Ama haberde öyle demiyor, dizel araçlar daha fazla karbon salınımı yaptığı için en fazla vergiyi ödeyecek sonra benzinli sonra lpg diyor.... Sizin söylediğiniz doğru olanı ama hem motorin-benzin fiyatını eşitlemeye doğru gidiliyor hemde dizellerin vergisini yükseltecekler, dizel ile ne dertleri varsa artık,,,,,,,,,,
     
  17. Mahir

    Mahir Moderator Moderator

    Katılım:
    23 Aralık 2012
    Mesaj:
    9.549
    Alınan Beğeniler:
    3.737
    Şehir:
    Düzce
    Gerçek Ad-Soyad:
    mahir
    Araç Modeli:
    .
    Böyle bir yasa çıkarırsa bunlar ben bunların ta.......... anlayan anladı
     
  18. kiario63

    kiario63

    Katılım:
    19 Ağustos 2013
    Mesaj:
    0
    Alınan Beğeniler:
    315
    Şehir:
    şanlıurfa
    Uygulamayı doğa için destekliyor olsam da sadece kâr amacıyla yapıldığını düşünmekteyim. Kyoto protokolünü uygulamayan bir ülke bu tür küçük hesaplarla çevreci olamaz.
     
  19. maminci

    maminci Ralli Pilotu

    Katılım:
    21 Ekim 2010
    Mesaj:
    1.494
    Alınan Beğeniler:
    10
    Şehir:
    Malatya
    Gerçek Ad-Soyad:
    Mehmet Aminci
    Araç Modeli:
    Toyota corolla
    Ülkede yılda 800 bin araç satılıyor, ötvsi mtvsi sigortası muayenesi derken devlete büyük bir gelir kapısı. Bunun adı 'düzenleme', 'avrupa uyum yasaları' vb janjanlı şeyler olacak ki kulağa hoş gelsin, 'demokratikleşme' gibi.
    Ne benzinli sahipleri sevinsin ne de dizelciler üzülsün, sonuçta cebimizden çıkan para artar, asla ama asla azalmaz..
     
  20. ReNe

    ReNe Super Moderator Super Moderator

    Katılım:
    12 Mayıs 2011
    Mesaj:
    8.460
    Alınan Beğeniler:
    2.112
    Şehir:
    İSTANBUL
    Gerçek Ad-Soyad:
    Murat Çaşkurlu
    Araç Modeli:
    BMW 116 D 1.5l 8 ileri Zf
    Haberde bazı sıkıntılar var , dizel kamyonlardan otobüslerden bahsediyorlarsa doğrudur malum o tip araçlarda benzin pek kullanılmıyor ama binek araçlarımız benzinlilere oranla daha az carbon salımı yapıyor , Lpg de iş daha çetrefilli misal her lpg li aracı teker teker ölçecek halleri yok , benzinli motorun fabrika çıkış değerini alıp yüzde 10 düşürecekler mi nasıl yapacaklar lpg işini merak ettim ;) Ya haberi yapanın dünyadan haberi yok yahut otomotiv üreticileri yalan yanlış carbon salımı verileri yazıyorlar ..
     

Bu Sayfayı Paylaş