10 Kasım LPG KABLO

Sürekli Yanan Airbag ışığı ve çalışmayan direksiyon düğmeleri

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda furgen_6 tarafından 1 Şubat 2019 tarihinde açılan konu

  1. furgen_6

    furgen_6 Sürücü

    Katılım:
    18 Eylül 2018
    Mesaj:
    68
    Alınan Beğeniler:
    14
    Şehir:
    Ankara
    Gerçek Ad-Soyad:
    Furkan GENÇ
    Araç Modeli:
    Kia Rio Natty Sedan 1.4 CVVT
    Herkese merhaba,

    Bu başlıkta yanan airbag ışığı hatası ve buna bağlı olarak çalışmayan direksiyon düğmelerinin fotoğraflar ile detaylı çözümünden bahsedicem.
    Sürekli yanan airbag ışığı IMG_20190131_125032.jpg
    Aracım 2012 Kia Rio Natty 1.4 CVVT. Diğer Rio larda da aynı olacağını zannediyorum.

    Hataya sebep olan bozuk parça: airbag zembereği.

    Ben bu parçayı aliexpress den aldım. Bana maliyeti 8.14 $ oldu. Aldığım ürünün kodu 1W110 934901W110 olan bir şey. Ama yinede satıcıya sorun. yeni ürün.jpg

    Aldığım ürünün pin sayısı ile içinden çıkan zembereğin pin sayısı aynı.

    Gelelim icraata. Direksiyonu düz konuma getirelim. Ben akü bağlantılarını sökmedim. Ama ben işimi garantiye alırım diyen olursa sökebilir tabi.

    IMG_20190131_122443.jpg resimde görülen direksiyonun sağ tarafında bir boşluk var. İçinde ise Benim torks anahtarla açılan vida var. Benim takımımda anahtar için 30 yazıyordu. (Takımı da 5 mi desem 10 mu desem yıl önce BİM den almıştım. O zaman bunlar ne işe yarar diyordum, Nasip bugüneymişJ ) Aynı boşluk sol tarafta da var. Bu iki vidayı gevşetiyoruz

    Püf naktası: Gevşetiyoruz diyorum çünkü yaylı bir mekanizmaya sahip olduğundan tamamen yuvasından çıkartmaya çalışmayın. Her iki tarafı da 30 sn civarında gevşettikten sonra, airbag i yavaşça yukarı çekin gelmeyebilir. Yavaşça yukarı çekerek vidaları gevşetmeye devam edin. Airbag in vidadan kurtulduğunu göreceksiniz. Şaka maka 45 dk bu 2 vidayı sökmeye uğraştım. Cahillik işte. Şanslısınız ki 2 dk da söktünüz. Ayrıca yuvanın sağı ve solu kapalı olduğu için göremiyorsunuz. Bu yüzden tornavidanın yuvaya oturması zor olabiliyor. Eğer oturmazsa tornavidayı bastırarak yuvaya oturtmaya çalışın.

    Airbag yuvasından çıktıktan sonra arkasında Sarı bir klips var. Klips üstündeki turuncu parça klips in kilidi. Kilidin sağından ve solundan yukarı çekerek kaldırıyoruz. Artık klipsi çekip alabiliriz. IMG_20190131_130142.jpg

    Hazır elimiz değmişken IMG_20190131_130316.jpg de gözüken beyaz klipsi de alt tarafında bulunan mandala basarak çıkartalım. Direksiyon sökümü için 22 lokma anahtara ihtiyacımız olacak.

    Püf noktası: Sökmeye çalıştığımız somun direksiyon üstünde olduğundan somunu çevirirken direksiyon da dönecektir. Bunu önlemek için araç anahtarı takılı ise tamamen araçtan çıkartıyoruz direskiyonu sağa doğru çeviriyoruz. Çeyrek tur döndükten sonra direksiyon kilidi direksiyonu sıkıca tutacaktır. Aynı işlemin tersini takarken de direksiyonu sola doğru çevirerek yapacağız.

    Somun çıktıktan sonra çektiğinizde direksiyon hemen çıkmayabilir. Sağından solundan sallayarak çıkartabiliriz.

    IMG_20190131_165913.jpg ve airbag göründü neden çalışmadığı gayet belli. İçinden kablo parçaları çıktı. Üstündeki etiket direk aşağı düştü ve sanki yağlı bişeyler var.

    Gelelim buranın sökümüne. Resimde görüldüğü üzere 2 tane vida var. Buna benzer bir vida da direksiyonun aşağısında mevcut bakınca göreceksiniz. Biraz iki büklüm oluyorsunuz sökmek için ama bu yazıyı okuduğunuza göre bu aşamadan da geri dönemeyeceğimize göre mecbur yapcaz J

    Püf noktası: Vidaları söktükten sonra alt parçayı çıkarmak için direksiyon yukarı aşağı hareket kolunu aşağı indirin ve serbest konumda kalsın. Böylelikle takılmamış olur ve daha rahat çıkartırsınız.


    zemberek sağ sol.jpg

    zemberek üst alt.jpg

    zemberek üst alt.jpg de sarı bir klips var üstündeki düğmeye basarak kolayca çıkabiliyor.

    Klipsi de çıkarttıktan sonra sıra geldi son lokmaya. Zembereğin sağ sol ve üst kısımda tutan 3 tane klips var. Bunları yavaşça yuvalarından kurtarıyoruz. Çok kolay çıkıyor zaten. Artık zemebereği sökebiliriz.

    Yeni aldığımız zembereğin üstünde mavi bir klips var. Sağa sola dönemsin diye. Çıkardıysanız da önemli değil önemli olan mekanizmanın tam ortada duruyor olması. Bendeki sağa 3 tur sola 2,5 tur dönüyordu. Bu kısımda zemberek orta da değilde farkında olmadan bir tur başka bir tarafa döndürekrek takarsanız, direksiyon çevirme esnasında direksiyona yetişemeyeceğinden ya dönmeyecektir ya da plastik bir parça olduğundan kuvvetle muhtemel kırılacaktır.

    Bundan sonrası geriye toplama işlemidir.

    Ancak toplamaya başlamadan önce direksiyonu yerine oturtun ve bağlantı kablosunu takın ve direksiyon düğmelerini deneyin. Çalışıyorsa doğru yoldayız. Sonra (kontak kapalı olsun) airbag in sadece kablosunu takın anahtarı takın ve deneyin. Artık çalışan bir airbagimiz var J Herşey yolunda ise kontağı kapatıp tek tek parçaları toplamaya başlayalım.

    Püf noktası:

    1) Toplama işleminde her aşamadan sonra kontrol edersiniz olası bir sorun olursa nerede olduğunu anlarsınız.

    2) Direksiyon somununu takarken yapılması gerekeni yukarda bahsetmiştim.

    3) Esas sorun airbag bağlantı kablosudur. Yok yok patlama değil J klipsi taktıktan sonra üstündeki kilidi iyice oturtmalısınız. IMG_20190131_180519.

    İlk yaptığımda kilit çok az yukarıdaydı. Ve hala airbag hata ışığı yanmaya devam ediyordu. Altında alıcı bir devre mi var anlayamadım.

    Gerisini zaten biliyorsun. Güle güle kullanın.
     

    Ekli dosyalar:

    fatboy ve turantunca bunu beğendi.
  2. furgen_6

    furgen_6 Sürücü

    Katılım:
    18 Eylül 2018
    Mesaj:
    68
    Alınan Beğeniler:
    14
    Şehir:
    Ankara
    Gerçek Ad-Soyad:
    Furkan GENÇ
    Araç Modeli:
    Kia Rio Natty Sedan 1.4 CVVT
    Fotoların devamı: ilk foto "zemberek üst alt.jpg" ikinci foto: "airbag bağlantı kablosu.jpg"
     

    Ekli dosyalar:

    fatboy ve turantunca bunu beğendi.
  3. turantunca

    turantunca Sürücü

    Katılım:
    26 Nisan 2015
    Mesaj:
    183
    Alınan Beğeniler:
    54
    Şehir:
    istanbul
    Gerçek Ad-Soyad:
    Turan Tunca
    Araç Modeli:
    kia rio 1.4 crdi
    Elinize sağlık bende de aynı sorun vardı hallettim çok şükür ama bende keşke çinden alsaydım Türkiyeden aldım baya masraflı oldu

    MI 6 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
  4. furgen_6

    furgen_6 Sürücü

    Katılım:
    18 Eylül 2018
    Mesaj:
    68
    Alınan Beğeniler:
    14
    Şehir:
    Ankara
    Gerçek Ad-Soyad:
    Furkan GENÇ
    Araç Modeli:
    Kia Rio Natty Sedan 1.4 CVVT
    Türkieyde satılan muadil ürün ile çinden aldığım ürün kutusuna, kutu içeriğindeki koruma naylonuna kadar aynıydı.
     
    turantunca bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş