merhabalar. benim aracın Ocakta muayenesi bitiyor. araçta xenon farlar ve sis farları vardı. farlardan randıman alamadığım için söktüm. ama xenon sis farları duruyor. xenon sis farları muayeneden geçmiyormuş. bir arkadaşım giderken sislerin sigortasını sök yanmazsa hafif kusurla geçersin demiştir. xenonlar yanarsa ağır kusur olurmuş. aslı astarı ya da bilgisi olan var mı? yardımlarınız için teşekkürler.
Sis farlarını yanmayan bir aracı geçirceklerini sanmıyorum. Araç otomatik far yükseklik ayarı yapmıyorsa mercekli far olsa bile sonradan takılan xenonu çıkartıyorlar. Benim önceki aracımda hem sislerde hemde kısa farlarda vardı mecburen söktürmüşlerdi.
farları söktüm zaten. ama ben göremediğim için söktüm hiç yanmasa da kurtarmaz yani değil mi anladığım kadarıyla.
Keske bunu yasayan birisi foruma girsede size cvp yazsa...adamlar yanan farda bile sorun bulup hafif kusurlu yazıyorlar, hic yanmaz ise kesin gecirmezler herhalde. Valla bende bilmiyorum ama şunu dusunuyorum her aracta sis farı yok. Demekki sis farı trafige çıkmak icin bir var olmasi gereken ozellik degil bu yuzden yanmamasıda problem olmamalı diyede dusunmuyor degilim
Merhaba.Ben aracımı daha bu hafta içinde muayeneden geçirdim.Benim aracımda kendi yaptığım bi-xenon farlar vardı.Muayeneye girmeden önce onları ve xenon balastları ve gündüz farı devrelerini söktüm.Çünkü artık malumunuz fabrikasyon olmaya aydınlatmalar kusurdan sayılıyor ve ceza yazmak için bir gerekçe oluyor. Sis farlarım sarı idi.Bi-xenon farlarımın yerine eski orjinal farlarımı ve halojen ampülleri taktım. Muayene esnasında farların yanısıra sislerinde yön ve yükseklik ayar kontrolü yapılıyor.Ayar bozuksa hafif kusurlu olarak muayeneden geçiyorsunuz.Ancak muayene esnasında tüm lambaların yanma kontrolünü yaptılar. Stop lambasında parklarından biri yanmayan bir kişiyi lambanı yaptır tekrar muayeneye gel dediler.Allahtan adamın yanında park lambası varmışta raporu yazmadan önce söyledikleri için değiştirdi ve tekrar sıraya girmekten kurtuldu.Yani yanmayan lambalar dikkatlerinden kaçmadı.Bence riske girmeyin.
ismail beyin dediği gibi piyasada sis farı olmayan araçlar olduğunu varsayarsak bizim mantığımıza göre yanmaması hafif olmalı. ama hakan beyin de dediği gibi sanırım riske atmamak lazım. acaba kolay oluyor mu sislerden xenonu söküp normal ampül takabilmek. muayeneden sonra tekrar takarız xenonları
Merhaba.Aracın altında plastik kaplama var.Normalde alt taraftan oraya el uzanmıyor.Ancak bence yine de kontrol edin derim ben.Eğer alttan el uzanmıyorsa motor kapağını açtığınızda kapak mandalının olduğu yerin hemen önündeki plastiği yıldız tornavida ile nazikçe plastik vida-dübellerini çıkararak elinizi uzatıp sis farı ampulüne ulaşabilirsiniz. Eğer o şekilde de ulaşamazsanız;farları sökmeniz gerekecek.Farları söktüğünüzde sis lambalarına rahatlıkla ulaşabilirsiniz.Farların 2 adet üstte,1 adette tam arkasında 10 luk civatası var.onları söktükten sonra far ve sinyal kablo soketlerini sökeceksiniz.Far bu şekilde çıktıktan sonra sis farı xenon balastının voltaj kablosu ile sis farı duyundan xenon ampulü çıkarmanız gerekecek.Ampulü balasttan ayırıp kirlenmeyeceği bir yerde saklayın.Sis farı kablosunu kontrol kutusundan ayırın ve sis farı duyundaki yerine takarak orjinal halojen ampulü yerine takın.Daha sonra söktüğünüz gibi farı tam ters sırayla yerine takın. Sol farı sökerken zorlanırsanız aküyü yerine sıkıştıran uzun vidayı sökün.Daha rahat hareket edersiniz.
gerçekten teşekkür ederim çıktısını alıp cebime koyuyorum bu anlatımla da yapamazsam sanırım bende bir sorun vardır bir sorum daha olacak. bende 17 jantlar vardı. arabayı aldığımda stepne yoktu.haliyle kriko ve bijon anahtarı gibi aksesuarlar da acaba benim 17 leri stepne yapsam muayene de sıkıntı olur mu yoksa zonguldakta cerato olan birinin yolunu kesecem
Stepneye baktıklarını görmedim açıkçası.Stepne yerinde olsa bile bence çapına bakmazlar.Var ya da yok için bir çentik atarlar sadece.İçinizin rahat olması için çevrenizdeki birinden muayene için ödünç stepne alabilirsiniz.Hatta çoğu araçta artık biliyorsunuz stepne olarak normal jant ve lastik kullanmıyorlar.Dolma teker.Öyle birşey de deneyebilirsiniz Far nasıl sökülür resmini ekliyorum; Bu arada motor kapağı mandalının önündeki plastik söküldüğünde sanırım sis farına ulaşamayacaksın.Farları sökmen gerekecek Çizgileri dikkate alma.Onları daha önce başka bir konuda paylaşmıştım Beyaz dairenin sol tarafındaki civatayı sökmek gerekiyor.Bir tane daha kırmızı daireniz solunda var. Eğer farları sökeceksen,geri yerine taktığında civataları fazla sıkmamanı tavsiye ederim.Fazla sıkarsan plastik civata yuvaları maalesef kırılır
stepne konusunda bende çapına bakacaklarını sanmıyorum.babamın kangoo stepnesini alacağım büyük ihtimalle sis farı konusunda da öncelikle sigortasını söküp yanmıyor demeyi düşünüyorum. muayene süresinden 2 gün önce giderim. baktım hafif kusurla geçtim hiç uğraşmam. yoksa sizin anlatımların çıktısını aldım. mecbur değişeceğim. çok teşekkür ederim yardımlarınız için :thumbup1:
evet arkadaşlar. bir mauyene macerası atlattık. yalandan bir çok seyi sıkıntı etmişim öncelikle lpg li araçlardan artık sızdırmazlık raporu istemiyorlar. ikincisi bende stepne yoktu. 5 bijonlu (bizimki 4 bijon ) mercedes stepnesi koydum bagaja. içine birkaç malzeme koydum orjinal görünsün diye sadece stepne sabit değil diye eksik kusur yazılmış. olmasa da olurmuş ama. ikincisi sis farları xenon olduğu için söküp gitmeyi düşünüyordum. önce şansımı denemek istedim. sis farları da hafif kusur olarak geçti. sökmenize gerek yok. ama farları mutlaka değişmeniz gerekiyor orijinal xenon değilse. trafik setinin içine bile bakmadan eksiklik var diye hafif kusur yazdılar. o da ilginç lpg bantlarını ben yapıştırmadım otoparklarda sorun oluyor diye ( ki sağlıklı değil aslında ) o da hafif kusur olarak işlendi. en ilginci benim arabadan ilk kez görmüşler. içini dışını her tarafını inceleyip sıfır mı bu diye sordular kia nın böyle arabası var mıymış diye düşündüler. bende haliyle havasını attım ama can alıcı nokta yine buldu beni. zonguldak'ta servis var mı? cevap : yok kianın burada tutulmamasının en önemli sebebi. çelik motora söyledim arz talep meselesi deyip geçiştirdiler. neyse buna da şükür. herkese kazasız sürüşler.
Hadi bakalım gecmiş olsun...hafif hafif atlatmışsınız. Maksat muhabbet olsun diye yazıyor adamlar. Aslında bazen boyle incelemeleri güzel oluyor.
Teşekkürler İsmail bey. Yakınını doktora götürmüş gibi oluyorsun İnsan bir garip oluyor ama ya birşeyi çıkarsa diye
Evet arkadaşlar muayene macerası daha geçti Arabayı ilk seferde geçirmediler. İki sene önce muayeneden geçen farlarım bu sene renklerinden dolayı geçmedi. Ayrıca fren pedalındaki lastikten dolayı geçirmediler. Bende sanayii de dandik iki tane ampül taktırıp fren pedalındaki metali de söküp gittim. sonrasında geçti çok şükür. Allahtan orijinal pedalın üstüne takmışlar seti Sonuçlar aşağıdaki gibidir. Saygılarımla...