10 Kasım LPG KABLO

Beyin (ecu) yanması ve tekleme sorunu

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda furgen_6 tarafından 20 Temmuz 2020 tarihinde açılan konu

  1. furgen_6

    furgen_6 Sürücü

    Katılım:
    18 Eylül 2018
    Mesaj:
    68
    Alınan Beğeniler:
    14
    Şehir:
    Ankara
    Gerçek Ad-Soyad:
    Furkan GENÇ
    Araç Modeli:
    Kia Rio Natty Sedan 1.4 CVVT
    Merhaba. Daha yeni başıma gelen olaydır.

    Günlerden bir gün araç güçten düştü. 115 bin km. Sen basarsın da biri arkadan çekermişçesine. ve titremeli. Güç bela sanayiye kendimizi attık. usta bobin dedi. ve değiştirdi düzeldi. Ancak yan sanayi 1 bobine 150 tl verince yurtdışı siteden 4 lüsünü 170 tl ye aldım ve bagaja attım. Aradan 5000 km geçtikten sonra aynı olay başıma gelince hazırlıklı olduğum için yol kenarına geçip bozuk bobini değiştirdim.

    Yine 5 bin km sonra aracı biraz zorladığım bir gün yine aynı hata. Eve kadar gittim. söktüm ve bobin in yanlarından sert plastik gibi bişiy çıkmış bobin yuvasına doğru. Dedim bozuk olan bu olsa gerek. ama düşünmedim neden böyle yanmış diye. SOnra yeni çin malını taktım ama yine düzelmedi. Bİraz uğraştım. Araç yarım kontakta çalışmazken ilk bobin de (soldan 3. bobin) gördüğüm erime gözümün önünde gerçekleşiyor. Bobinin yanlarından bildiğin bobin eriyerek dışarı kusuyor kendini. hemen aracı kapattım. Bobinlere giren bütün elektrik kablolarını söktüm. Voltmetre ile Yine yarım kontakta bobine giren elektrik kablolarını tek tek ölçtüm. Sadece 3. bobinde elektrik vardı. Haliyle çalışmayan arabanın bobinine elektrik verirsen bobin de yanar aracı kapatmazsan arabada yanar.

    Şaşmaz a 4 gün sonar çekici ile aracı götürdüm. Usta teker teker kontrol ede ede beyne kadar geldi, mecbur açılcak dedi. açtı ve yanmış entegreyi buldu. Ve ısrarla bobinleri orjinal kullan dedi. şimdi değiştiremem dememe rağmen yine de ısrar etti.

    Neyse aldık şaşmaz da beyin tamiri yapan yere geldik 450 tl istedi. Oradaki ustaya sordum neden yanar bu diye. Kul yapımı normal dedi. Bu araçlarda özellikle çok karşılaşıyoruz dedi. Aracı zorladım dedim: alakası yok dedi. Üstündeki bobinler çin malı dedim: orjinal bobin kullansan da bozulabilir dedi, ki çok tamir etmişliğimiz var dedi.

    Beyin tamiri yapıldıktan sonra elektirkçi ustamla ayrılırken bana orjinal bobin kullan diye bir daha tembih etti.

    Tamirden önce araç düşük devirlerde titriyordu (1500-2000 dd). Tamirden sonra geçer diye düşündüm. geçmedi. Usta bobinleri değiştir sesi hala kulaklarımda çınladığı için yan sanayi 2 ve 3. bobini ilk fırsatta orjinali ile değiştirdim ama yine titreme geçmedi. Bütün bobinler orjinal neden tekleme yapar diye düşünürken dur dedim 1 ve 4 ü de bi sökeyim. 1. sökünce ne görelim bobinin yanları yavaştan pas tutmaya başlamış. Elimde yan sanayi olduğu için onu taktık da kurtulduk şükür. En yakın zamanda 1 ve 4 ü de orjinal ile değiştircem.

    Çıkardığım ders:
    1- Her türlü beyin (ecu) yanabiliyor.
    2- Özellikle ateşleme parçalarını orjinal kullan.
    3- Bobinlerden biri sıkıntı çıkardıysa diğerleri de en yakın zamanda çıkaracaktır. Yolda kalmamak için hepsini birden değiştir.

    Sağlıcakla kalın.
     
  2. Rio35

    Rio35 Moderator Moderator

    Katılım:
    2 Ağustos 2012
    Mesaj:
    3.600
    Alınan Beğeniler:
    220
    Şehir:
    izmir < > istanbul
    Gerçek Ad-Soyad:
    İbrahim K.
    Araç Modeli:
    Rio Sedan 2012
    Geçmiş olsun..
    Başınızdan geçen bu olayı burada bizlerle paylaşmanız çok güzel. Aynı araç bende de var. Bobinleri değiştirdim bende 3 tanesini yan sanayi parça 4. orjinal kaldı. Orjinal oem parçalarda var bu tarz ürünlerde blueprint, bosch markası gibi kaliteli üretim yapan aslında onlarda tercih edilebilir.
     
  3. furgen_6

    furgen_6 Sürücü

    Katılım:
    18 Eylül 2018
    Mesaj:
    68
    Alınan Beğeniler:
    14
    Şehir:
    Ankara
    Gerçek Ad-Soyad:
    Furkan GENÇ
    Araç Modeli:
    Kia Rio Natty Sedan 1.4 CVVT
    İnternette orjinal bobin 250 tl ye satılıyor. Ankara iskitlerde birebir orjinalini 150 ye buldum 140 a aldım. Geçen yıl 120 tl ye aldığım çin malını aynı yer, 1 yıl geçmesine rağmen, 50 tl ye satıyordu. Yani araştırırsanız parçacılardan çok daha uygun fiyata alabiliyorsunuz.
     

Bu Sayfayı Paylaş