Merhabalar.Vergi sisteminin değişimiyle benzinli araçlar daha az vergi verecek diye bir düzenleme olmayacak.Düzenleme emisyon değerlerine göre olacak.Dizel motorlar aynı hacimdeki benzinli araçlara göre daha iyi emisyon değerlerine sahipler.Bu konu daha önce ele alınmıştı.http://www.kiaclubtr.com/benzinli-araca-dusuk-vergi-t1645p2.html linkinden inceleyebilirsiniz. Benim aracımın 60000 km bakımı 240 TL tuttu.Bakımı Kayalar Kia da yaptırdım.Benzinli ve aynı model Cerato nun bakımı ise 218 TL idi.Yani sadece aradaki yağ miktarından kaynaklanan fark.Ben şehir içi 60 lt motorinle 850-940 km arası yol yapabiliyorum.Şehir dışı ortalama 95 km süratle kullanırsam 1400 km.Yani sene de 10000 km gitsemde aracımı alırken verdiğim 3000 TL yi çıkarmam lazım psikolojisine hiç girmem ve benzinlide dizelde hemen hemen aynı km lerde bakıma giriyor.1 depoyla her zaman daha fazla yol gidiyorum ve bakımdan bakıma aradaki 22 tl yi fazlasıyla çıkardığımı düşünüyorum .Hemen hemen hepimizin ödemeleri vardır ya da tasarrufu herkes ister.Bende kredi borcu ödüyorum ve arcıma eskisinden daha az binme ihtiyacını ilk 3 ay hariç hiç hissetmedim.Kredi borcum aldığım maaşın yarısından fazla idi ve eşim çalışmıyordu.Ben açıkçası dizel araba aldığım için 6 yıldır hiç pişmanlik duymadım.Hatta her zaman memnuniyetimi çevreme duyurdum. Dizel,benzinli araç bakım fiyatları başka markalarda uçurum boyutunda.Kardeşim ford focus dizel 2009 un 60000 bakımını 445 tl ye yaptırdı. Ayrıca dün forum içerisinde biryerde okudum;ceed in bakım periyodu 15000 km olarak değiştirilmiş.Yani bakım maliyetleri binek araçlar için Kia da çok fazla değil.Aracımı değiştirdiğimde yine bir Kia alacağım ve fiyat farkı bu şekilde kalmaya devam ederse motor seçimim kesinlikle dizel olacak.:thumbup1: Hem benzinli araçta hem de dizel araçta kurallarına göre kullanmadığınızda ve bakımlarını tam olarak yaptırmadığınızda hepsi benzer masrafları çıkarır.Evet turbo pahalı 950 tl ye bir arkadaşımız değiştirtmiş.Start-stop kurallarına uyduğunuzda turboyu motor ömrünün en az yarısına kadar aynı performansla kullanabilirsiniz.Mesela Rene arkadaşımızın aracı 118000 km de ve turbosu orjinal.(Yanılıyorsam düzelt Murat).Motorin/mazot pompası pompaya hava yaptırmadığınız sürece motor ömrü ile aynı ömürdedir.Mazot pompalarının soğutması ve yağlaması bastığı motorinle yapıldığından depoda motorin biter ve hava yaptırırsanız pompaya zarar verirsiniz.Bu yüzden motorin filtresinin periyoduna uygun değiştirilmesi önemlidir.Ticari makinelerin dizel olmasının sebeplerinden biride makinanın daha uzun ömürlü olmasıdır.Ticari makineler teknolojinin gelişimine paralel olarak boyut olarak küçülmüş ve bizim araçlarımızın motor bölmesine kadar girmiştir.Bir kaç basit kurala dikkat ederseniz dizel size masraf çıkarmaz.
Doğrudur, nasıl kullanırsan, sana o kadar hizmet eder. Ama ben çok da dikkat etmem maalesef, o yüzden dizel bana göre değil. Ama hazır konu açılmışken şunu merak ettim. Ticari araçların dizel olma nedeni torktan dolayı diye biliyorum ben. Yani tork olması, aracı ağır yük olsa dahi kaldırır, benzinli bu torku sağlayamaz... veya 12 silindirli bir benzinli motor anca yeter bu ağır yükü kaldırmaya. Yanlış mı biliyorum?
Haklısınız.Size katılıyorum.Bununla birlikte benzinli motorlara göre daha ağır olmasına karşılık özellikle ticari dizel makinelerde düşük çalışma devri-Daha az amortisman ve bakım saatlerinin(bakım setlerinin makinenin ağır devirli olmasından dolayı)daha uzun zamana yayılabilmesi ve yakıt tasarrufu,motorinin benzine göre daha emniyetli depolanabilmesi(Yüksek parlama noktası) vb. sebepleri de ekleyebiliriz.
Evet mazotun ısınması gerekiyor,arkadaşımda dizel eski kasa fiesta vardı,kızdırma bujilerinden biri kırılmış,motor kapağı açıldı 600 tl gitmişti oda yetkili servis değil yapan, Neyse bu iş ekonomi,tercih,psikoloji,beğeni yani çok değişken bir konu, yanlız matematiksel olarak baktığımızda ,aynı aracın dizel-benzinli arasındaki fiyat farkı ve yaptığınız km esas önemli olan konu gibi görülmekte. Ben tercihimi benzinli-lpg den yana kullandım,dizel araçların ses olayına alışamadım bir türlü ama kullanan arkadaşlarım motor sesine alıştıklarını ,rahatsız olmadıklarını söylüyolar,doğrudurda,ayrıca şimdiye kadar dizel araçta kulanmadım,
Hakan biraderim doğru hatırlıyorsun aracım 118.000 km de ve aküsünü bile değiştirmedim 6.5 sene oldu bir de ekleyeyim aracım 80.000 km den itibaren chip tuning ile gücü arttırıldı . Benim aracın hiç bakımı ağır olmadı hem özel serviste işimi 130-160 tl arasında halledebiliyorum buji masrafı - triger kayışı masrafı gibi eklentilerde olmuyor . Çekiş gücü - güç arttırma potansiyeli , satarken verilen paranın bir kısmı geri dönüşüyor gibi sebeplerle dizel e devam
Ben dizeli en çok torku için alırdım, dizel getzle girdiğim sollamalara ne golfle ne de spartaküsle girebiliyorum
Evet yeni aracınız ne kadar iyi olursa olsun eğer turbosu yoksa daha önce tattığınız o performansı hep arıyorsunuz.
bende dizel araba kullanmaya alışmış biri olarak dizelin vermiş olduğu sürüş zevki özellikle sollamalarda ve rampalarda çok iyi ama sedan araba seven biri olarak bundan sonra araba değiştirmek kısmet olursa kia markasıyla devam edersek lpg seçeneğinide düşünmek lazım
dizelden şaşmazdım aslında ama spoya vurulduk bir kere turbo tork ekonomiklik.sponun dizeli olsun +10 bine kadar eklerim.
Dizel kullanımda ekonomikliğinin yanında tork yüksekliği ile tüm avrupa'da önde geliyor. Ağır taşıtlarda da aynı avantajın yanında ağır şartlarda da çalışabilmesi nedeni ile tercih ediliyor. LPG'nin ekonomik olması avantajlı olmasına, eski aracımın deneyimlerini koyarsak ben dizeli tercih ederim. Re Ne arkadaş LPG'yi cümle içinde bile kullanmam demişti. haksız da sayılmaz..
Merhaba, tam bende bu konu hakkında konu açacaktım ki burayı gördüm. Şuan 2000 ford fiesta kullanıcısıyız ve kısmetse satıp, 2005 - 2008 arası cerato alacağız. Mevcut arabamız lpg'li, cerato'da 1.5 veya 1.6 dizel düşünüyoruz. Sizlere danışmak istediğim konu ise, ceratomuzu dizel mi yoksa benzinli mi (lpg taktırmadan) alalım. Dizel arabanın masrafı çok olur diyenler var etrafımda. Biz günlük yaklaşık 30-35 km. yapan bir çiftiz. Yakıttan tasarruf edelim derken, masraf parasıyla boğuşmak istemeyiz tabi. Ayrıca, 2. el cerato alırken nelere dikkat etmeliyiz? Kullanıcısı olarak sizlerden daha iyi bilgi kaynağı bulamam Şimdiden teşekkür ederim.
Cebinizden çıkan yakıt parası lpg ile dizelde hemen hemen aynı olsa da dizel motorun torku büyük bir artı, ben dizel alın derim..
1i dizel 1i lpg 1i de benzinli olmak üzere 3 aracımız var , aralarında en çok dizel olan Cerato'yu kullanıyoruz ve bugüne kadar (119.000 km ) bakımları haricinde ağır masrafla karşılaşmadık klasik yağ ve filtreler , debriyaj baskı balata (100.000 km de ) , fren diskleri ve balataları haricinde masraf çıkartmadı tabii debriyaj üst merkezi ve hava debi ölçer değişti garantiden . Ceratolarda debriyaj üst merkezi konusuna dikkat etmelisiniz ve kendini zor geçen vites olarak belli eder onun dışında 6.5 senede akü bile değiştirmedik . lpg li aracımız da fenasayılmaz ama lpg yüzde 100 uyum sağlamıyor bazen benzine geçişler bazen rolantide titreme gibi huyları var , kapalı garajlarda özellikle avm lerde sorun oluyor , feribota falan da binemiyoruz birde 2 senede bir gaz kaçağı testi yaptırmak lazım gaz kaçağı falanda varsa o gün resmen iptal oluyor . Forumumuzda Lpg li araçları seven kullanıcılarımızda var artık siz kendiniz karar vereceksiniz
Evet, Rene arkadaşımız haklı. LPG severler var... Mesela ben... ama maalesef LPG severler dizelin daha iyi olduğunu kabul etmek zorunda kaldı (Şimdilik) . Dizel az yakması bakımından daha avantajlı görünüyor... Ancak 2012 sonunda benzin ve mazot fiyatlarının eşitleneceği ve 5 TL olacağı yönünde internette bir fısıltı dolaşıyor. Maalesef bunu zaman gösterecek. İşte o zaman LPG altın değerinde olacak.:music2fq7::043gp5ys7:. Şaka bir yana şimdilik dizel avantajlı. Gerisini zaman gösterecek.
yüksek torklu dizel araç kullandıktan sonra benzinli araçlar sanki hızlanmıyormuş gibi geliyor. Çok km yapmıyorsanız, devamlı motoru çalıştırıp, kapatıyorsanız benzinli daha mantıklı görünüyor. Çok uzak olmayan bir gelecekte az ve kısa mesafeli kullanım için elektrikli araçların çok daha uygun çözümler olacağını düşünüyorum.
Elektrikli araçlar hem pahalı, hem şarz süresi çok uzun, hem şarz istasyonu yok denecek kadar az hem de menzili çok kısa, bence 5-10 yıl sürer onların yayılması.