Kia Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

2007 Dizel Sportage Stop etme sorunu.

'Teknik Sorunlar ve Çözümleri' forumunda canberkkurtulmus tarafından 13 Ağustos 2025 tarihinde açılan konu

Tags:
  1. canberkkurtulmus

canberkkurtulmus Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Gerçek Ad-Soyad:
    Canberk Kurtulmuş
    Araç Modeli:
    Kia Sportage 2.0 CRDi 2007
    Merhabalar,

Kia Sportage 2007 dizel aracım son zamanlarda çalışmamaya başladı, ilk başta durumun enjektör veya aldığım yakıt ile ilgili olduğunu düşündüm ve bir kaç kere tekrarlamasını bekledim, son bakımda da durumdan ustaya bahsetmiştim o da map sensörünü temizliyim eğer devam ederse bakarız demişti hatta bir de yakıt sistemini temizlemek için kullanılan bu katkılardan ekleyelim dedi ve bir süre böyle devam ettim ve bir sıkıntı olmadı. Fakat 2-3 hafta önce araç yolda giderken bir anda stop etti. Aracı çekip çalıştırmayı denedim fakat olmadı, bir süre bekledikten ve araç soğuduktan sonra araç çalıştı. Stop etme sorunu tekrarlayınca sanayiye aracı götürdüm ve enjektör ile alakalı olabileceğini ve temizlik bakım yapılması gerektiğini söylediler. O sırada internette bir çok farklı nedenle de karşılaştım ama çok farklı nedenlerden ötürü yazan olduğunu fark ettim. Enjektör temizliği yapıldıktan sonra stop etme sorunu devam etti, eksantrik mili sensöründen olabilir dendi sensörü değiştirdim fakat sorun aynı. Bilgisayardan okuyunca P0340 hatası aldık, sorun böyle de çözülmeyince başka bir ustaya yönlendirildi orda da krank mili sensörü olabileceğinden karşılama yapamadığından bu sorunun yaşandığından bahsetti. Sensörün takılı olduğu yer zamanla ısınma ve soğumadan genleşmeden dolayı sensörün konumunu bozduğunu ve bağlı olan sacın bir şekilde ayarlanması gerektiğini belirtti, fakat çözülüp çözülmeyeceğinin bir garantisini veremedi.

böyle bir sorun yaşayan oldu mu, sorun çok can sıkıcı ve artık çok masraf olucağından korkum var, konu ile ilgili görüşlerinizi ve bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.

2. Serdar

Serdar Yönetici Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    912
    Gerçek Ad-Soyad:
    Serdar
    Araç Modeli:
    c220 cdi
    merhaba, kodu sildiğiniz halde stop sonrası yine geliyorsa egzantirik konum sensörünü yada tesisatınız kontrol etmelisiniz.

Eğer stop etme sonrası bir arıza kodu çıkmıyorsa ve araç çalışmadığı durumda marş bastığınızda devir saatiniz hiç hareket etmiyorsa krank pozisyon sensörünüz yada tesisatı problemli demektir.

3. canberkkurtulmus

Alınan Beğeniler:
    0
    Gerçek Ad-Soyad:
    Canberk Kurtulmuş
    Araç Modeli:
    Merhaba yanıtınız için teşekkürler, şu an sanayide araç hala, ben en son kontrol ettiğimde cmps sensörüne gelen kabloda bir sıkıntı yoktu + ve - 12v ve 5v aldım ama ckps sensörünün konumunu bulamadığım için onu kontrol etme şansım olmadı. Ustanın dediğine göre ckps sensörünün takılı olduğu sac zamanla genleşme yapıp bükülüyor ve krank ile arasındaki mesafe açıldığı için düzügn okuma yapamıyor ve araç stop ediyor dedi. Soğuyunca sorun olmadan çalışıyor.

kodu sildiğimde yemen gelmiyor bir süre sonra geliyor, zaten geldiğinde de araç stop etmiş oluyor. Buna istinaden sensörü değiştirdim fakat durum aynı oldu. Stop ettikten sonra sildikten sonra kodu araç tekrar çalışmıyor soğumadını beklemem gerekiyor, devir saatini takip etmedim maalesef.

4. Serdar

Alınan Beğeniler:
    912
    Gerçek Ad-Soyad:
    Serdar
    Araç Modeli:
    c220 cdi
    CMPS egzantrik aşınması nedeniyle sıcak motorda stop etmeye neden olabiliyor, bunu denemek için araç çalışırken vidasını biraz gevşetin, stop ederse egzantrik aşınması var demektir. Sensör hava boşluğu 1.5mm'dir, +0.1 son toleransıdır, yani boşluk 1.7mm olduğunda araç stop eder.

Diğer taraftan ana röle problemi de benzer soruna neden olur, her ihtimale karşı bu röleyi tabladaki diğer röle ile yer değiştirmenizi de tavsiye ederim. Hemen üzerindeki aynı tip röle olması lazım.

Yine benzer şekilde depo pompası rölesi de kontrol edilmeli, yaşla beraber bu rölelerde kontaklamama problemi çok oluyor. Bunu da yanındaki benzer röleler ile deneme amaçlı değiştirebilirsiniz.

Krank pozisyon sensörünün aşınma ile ilgili olacağını pek samıyorum, volan üzerinden okuma yapıyor, büyük döküm bir metal, motor ısısıyla birlikte geometrisi sensörü etkileyecek kadar değişmez bence. Kendisi problemli olabilir, ölçmek isterseniz şemasını şu şekilde;

dışarıda multimetreye bağlayıp ısıtarak direnç değişim değerini görebilirsiniz. %10 toleransın dışına çıkarsa sorunludur demektir.

heh bunu beğendi.
  5. canberkkurtulmus

Alınan Beğeniler:
    0
    Gerçek Ad-Soyad:
    Canberk Kurtulmuş
    Araç Modeli:
    Merhaba detaylı anlatım için çok teşekkürler, bir sonraki sanayiye gidişimde bunları da deneyeceğim inşallah böyle bir sorundur.
    CMPS konusunda şöyle bir durum olduğunu fark etmiştim sizin dikkat çektiğiniz gibi sensör gevşek duruyordu, hatta enjektörcü gevşek duruyor bunun yuvası yalama yapmış abi dedi, bunun üzerine ben kılavuz ile tekrar M6 yuva açtım fakat tutmadı hiçbir şekilde, ben de bir şekilde sabitledim, ama yukarı aşağı oynamadan ziyade elimle oynattığımda sağ ve sola daha çok oynuyordu, hatta eski sensörü yeni oringle takıp denedim ama olmadı, en sonda zaten sinirim bozulduğu için direkt sanayiye tekrar götürdüm. İkinciye götürdüğümde aynı şeyi söyledi geometrinin bozulması ile alakalı ama bilemiyorum cidden.

bir sonraki gittiğimde kontrol edeceğim, tekrardan teşekkürler.

6. canberkkurtulmus

Alınan Beğeniler:
    0
    Gerçek Ad-Soyad:
    Canberk Kurtulmuş
    Araç Modeli:
    Az önce usta ile konuştum, güzel bir motor ustası bulman lazım dedi, ısınınca yine stop ediyor dedi. Pek anlamadım sorunu, bugün aracı alıp sizin dediklerinizi bir deneyeceğim belki çözüm olur, CKPS sensörünü kendim değiştirme şansım var mıdır, CMPS değiştirmesi kolay bir yerde ama CKPS yü bulamadım, onu da değiştirip bir denemeyi düşünüyorum ama bilemedim.

7. Serdar

Alınan Beğeniler:
    912
    Gerçek Ad-Soyad:
    Serdar
    Araç Modeli:
    c220 cdi
    çok kolay yerde değil

Bu Sayfayı Paylaş