Patlak bir lastik sizi zor durumda bırakmamalı. Lastiği güvenli bir şekilde kendiniz değiştirebilirsiniz. Hiç lastik değiştirmeniz gerekmedi mi? Şanslısınız! Ama araç kullanmaya devam ettikçe, patlak bir lastikle karşılaşma ihtimaliniz artacaktır ve yolun kenarında takılıp kalmaktansa, hazırlıklı olmak daha iyidir. Daha önce patlak bir lastiği değiştirdiyseniz bile, temel bilgilerden başlamak iyi bir fikirdir. İhtiyaçlar •Yedek lastik (iyi şişirilmiş olmasına dikkat edin) •Bijon anahtarı •Kriko •İş eldiveni •Yere sermek için muşamba, naylon ya da birkaç çöp torbası Geceleyin lastik değiştirmek için: •Acil durum reflektörü / üçgen kedi gözü uyarı levhası •Işık kaynağı / lamba Muhtemelen aracınızı alırken, bunların bir kısmı da beraberinde gelmiştir ama lastiğiniz patlamadan önce bunların arabanızda bulunduğundan emin olun. Adım adım lastik değiştirme 1. Adım - Güvenli bir yer bulun Lastiğiniz otoyoldayken patlayacak olursa, değiştirmeye kalkmayın, özellikle de yola yakın kenardaysanız. Otoyolun emniyet şeridinde duruyor olacağınız için, servisi çağırmanız yerinde olacaktır. Daha tenha bir yoldaysanız, trafikten uzakta durmaya dikkat edin. Mümkünse, aracı viraj yerine, yolun uzun bir mesafe boyunca düz uzandığı bir noktada kenara çekmeye çalışın. Böylece trafiktekiler sizi daha kolay görür. Ayrıca yolun aşağı doğru eğimli bir noktasında değil, aynı hizada ilerlediği ve krikoyla arabayı yükseltirken sorun yaşamamak için de zeminin sağlam olduğu bir noktada durmaya özen gösterin. İyi bir nokta bulunca aracı "park" durumuna (veya manuel vitesliyse, uygun vitese) getirip, el frenini çekin ve tehlike / uyarı farlarını yakın. Karanlıksa, uyarı amacıyla üçgen reflektörü de yerleştirin. Anahtarı kontaktan çıkarmanız gereklidir ama lastiği değiştirirken kaybetmemeye dikkat edin. 2. Adım - Aletlerinizi çıkartın Muşamba veya naylon gibi bir malzemeniz varsa, bunu değiştireceğiniz lastiğe yakın bir yere serip temiz bir çalışma ortamı yaratın. Eldiveniniz varsa giyin. Yedek lastiği bulun, genelde arabanın bagajının alt bölmesinde olur. Ancak unutmayın ki bu, çoğunlukla geçici bir lastik olup, sizi en yakın servise götürmek ve orada, daha sağlam bir lastikle değiştirilmek üzere, "durumu kurtarma" amacıyla tasarlanmıştır. Yedek lastiğin tam nerede olduğu, kullanıcı klavuzunda yazar. Kriko da yedek lastiğe yakın bir yerde olacaktır. Bunları, eldivenler, (lazımsa) el feneri ve bijon anahtarı (çoğu kriko, aynı zamanda jantı çıkarma işlevini de görür), çalışma alanınıza taşıyın. Başlamaya hazırsınız. 3. Adım - Tekerlek bijonlarını çıkarmak Bunu, araç halen yer hizasındayken yapmak, krikoyla yükseltilmişken yapmaya oranla daha kolaydır. Eğer lastiğin üzerinde bir jant kapağı bulunuyorsa, bilyelere ulaşmak için önce bunu çıkarmanız gerekir. Bunu, kriko sapının düz yüzeyini ya da tekerlek kilidini kullanarak yapabilirsiniz. Eğer özel jant kapağı veya kilit vidaları kullanıyorsanız, bunların nasıl çıkartılacağına dair kullanıcı kılavuzuna başvurun. Bijonları çıkarttığınızda, bijon anahtarının uyan tarafını vidalardan birine yerleştirip saat yönünün tersine doğru çevirin. Bilyeleri bir iki tur çevirerek gevşetin ama tümüyle çıkarmayın. Tüm bijonları bu şekilde gevşetin. Eğer bijonlar çok sıkıysa ve elle açamıyorsanız, anahtarın bir ucunu elle tutup diğer ucuna ayağınızla basmayı deneyin ama bunu yapmadan evvel, anahtarın bijonu tam kavradığından ve sağlam durduğundan emin olun. Ayrıca, sert bir nesneyi çekiç gibi kullanarak anahtara vurmayı ya da anahtarın ucuna bir parça boru takip uzatarak kuvveti arttırmayı deneyebilirsiniz. 4. Adım - Arabayı krikoyla kaldırın Kriko kolunu, kriko üstündeki yuvaya takip saat yönünde çevirerek, krikoyu yükseltin. Arabanın tabanına değecek yüksekliğe geldiğinde, kriko noktasına (kullanıcı kılavuzunda söylendiği üzere, ön lastiğin arkasında ya da arka lastiğin önünde) yerleştirin. Sonra kriko kolunu saat yönünde çevirerek, aracı yerden yedi-on santim, tam da yeni tekerleği değiştirmeye yetecek kadar yükseltin. Yükselttikten sonra elleriniz ve ayaklarınızı aracın altına gelecek bir yere koymayın. 5. Adım - Tekerleği çıkartın Bijonları kaybetmeyeceğiniz sağlam bir yere koyduktan sonra, tekerleği iyice kavrayıp dışa doğru çekin ve çıkartın. Yere yatay şekilde koyup, krikonun olduğu köşede arabanın gövdesi ya da süspansiyonunun altına gelecek şekilde yerleştirin. Böylece kriko kaysa bile, araba yine de destekleniyor olacaktır. 6. Adım - Yeni tekerleği takın Yedek lastiği alıp, kenarlarından tutarak yerine yerleştirin. Her bir bijonu elle yerine takın. Bunları aracı yere indirdikten sonra sağlamlaştıracaksınız. Eğer aracınızda bijon yerine civata (çivi gibi) kullanılmışsa, tekerlekteki deliklerle janttaki delikleri hizaladıktan sonra ilk civatayı takın. İpucu - önce, en tepedeki vida veya civatayı takarsanız, işiniz kolaylaşır. 7. Adım - Arabayı alçaltın Önce patlak lastikli tekerleği aracın altından çekin (bkz. 5. Adım) Krikoyu ters yöne çevirerek aracı yere indirin. Kriko ağırlıktan kurtulunca, krikoyu aracın altından çekin, kolu tamamen kapatıp kenara koyun. Anahtarı, bu sefer ters yöne çevirerek, önce bir vida, sonra diagonal olarak tam karşısına gelen bijon şekilde, tüm bijonları iyice sıkıştırın. Hepsini sağlamlaştırdıktan sonra, jant kapağını, önce bir kenarını yerleştirip geri kalanı eliniz veya yumruğunuzla yerine oturtacak şekilde takın. 8. Adım - Yola dönün İşiniz bittikten sonra herşeyi toplayıp yola çıkın. Eğer geçici bir yedek lastik kullandıysanız, fazla hız yapmayın ve en kısa zamanda bunu kalıcı bir lastikle değiştirin - çoğu geçici lastiğin, belirli maksimum hız ve kullanım mesafesi limitleri vardır - kullanım kılavuzuna bakın. Ayrıca emin olmak için, bijonları da servis elemanına kontrol ettirmeniz iyi olur. alıntıdır... BP türkiye