Kia Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Uzun süre sabit devirde yol almak

Discussion in 'Teknik Sorunlar ve Çözümleri' started by wonqS, Feb 12, 2013.

  1. wonqS

    wonqS

    Joined:
    Jan 2, 2013
    Messages:
    55
    Likes Received:
    1
    Location:
    İstanbul - Sakarya
    Öncelikle merhabalar, pazar günü İstanbul'dan Sakarya'ya giderken aklıma bi soru takıldı. Aracım 1400 km de rodaj zamanı bitti sanırım. Yolda gelirken hızımı 110 km'ye sabitleyerek geldim. Rodaj süresince sürekli sabit devirde gitmenin zararlı olduğunu biliyorum ancak rodaj sonrasında da sürekli aynı devirde gitmenin bi sakıncası var mıdır?

    Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
     
  2. heh

    heh Yönetici Yönetici

    Joined:
    May 5, 2011
    Messages:
    33,835
    Likes Received:
    9,423
    Location:
    Kocaeli
    Gerçek Ad-Soyad:
    Hakan Y.
    Araç Modeli:
    Eski Ceratocu
    Hiçbir sıkıntısı yok merak etmeyin.İçiniz rahat bir şekilde hız sabitleyicinizi kullanın.Sabit devir ile yol almanın yakıt ekonomisi yapma gibi bir + sıda var.Tabi devir çok yükseklerde olmamak kaydı ile;)
     
  3. ism@il

    ism@il SUPER MODERATOR

    Joined:
    Nov 29, 2012
    Messages:
    20,638
    Likes Received:
    4,794
    Location:
    İSTANBUL
    Gerçek Ad-Soyad:
    ism@il
    Araç Modeli:
    Sportage 2012 gsl plus
    ben şahsen rodaj süresindede aynı devirde gitmenin bir sıkıntısı olduğunu düşünmüyorum. bu yüzden sonrası yada öncesi diye sınırlama yapılmasının gereği yok. Ama tekrar söyleyeyim bu benim düşüncem. Ben rodaj süresi denilen zamanda kendi adıma dikkat ettiğim tek nokta arabayı birden 6000 devirlere dayamamak. Başka birşeye dikkat etmiyorum.

    GT-B5510 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
     
  4. heh

    heh Yönetici Yönetici

    Joined:
    May 5, 2011
    Messages:
    33,835
    Likes Received:
    9,423
    Location:
    Kocaeli
    Gerçek Ad-Soyad:
    Hakan Y.
    Araç Modeli:
    Eski Ceratocu
    Normal ilk 1000 km de de sabit devirle yol almanın herhangi bir zararı yok.Ancak common rail dizel araçlarda parçalar birbiri ile çalışmaya ve de birbirine alışmaya başladığında,daha sonra ki yakıt rejimi için ecu,yakıt tulumbası,sensörler,throttle pozisyon sensörleri ve motor throttle geri besleme motoru,rail basınç regülatörü,egr ve turbo wgate valf ve selenoidleri vb motor elemanlarının fabrika ortamında aracın ağırlığı ve gerçek yol koşulları altında yapılamamış olan birlikte çalışma uyumu ve kalibrasyonu için önemlidir.İlk 1000 km de değişik gaz pozisyon açıları ve değişik sinyaller ile aracın yakıt sarfiyat rejimi oluşur.Bunu oluşabilmesi için en uygun ortam ise motor devrinin aralıklarla değiştirilmesidir.Tezgahta yapılan yüksüz testlerde motor her verilen gaz pedalı açısına aynı geri besleme sinyalleri gönderir.Bu sinyalleri ecu değerlendirir.
    Gerçek durum ise farklıdır.En azından aracın ağırlığı,yüksekliğe bağlı oksijen oranı değişimi,kar,yağmur,rüzgar,mıcır,toprak,asfalt çeşitleri vb girdiler vardır ve birsürü sensörden gelen geri besleme sinyallerini değerlendiren ecu tezgahtakinden farklı durumlara karşı farklı komutlar vermek durumunda kalır.Bu alışma evresi ise bu koşulların tamamının bulunamadığı ortamlarda devrin belli bir süre değiştirilmesi ile daha güzel oturur.

    Araçlarımızın ilk aldığımızdaki yakıt sarfiyatının birkaç bin km kullandıktan sonra az da olsa düşmesi bununla da alakalıdır.
     

Share This Page